Wykonanie
Pyszne ciasto z
bakaliami, zwane kora orzechowa. Przepis znany, jednak ja troszkę go uprościłam, zamiast dwóch
biszkoptów upiekłam jeden który przekroiłam. Natomiast delicje zastąpiłam
biszkoptami. Ciasto jest przełożone kremem
brzoskwiniowym, kawowymi
biszkoptami i polane
galaretką. Bardzo efektowne, idealne na przyjęcia i święta. Polecam.
SKŁADNIKI NA
BISZKOPT : na blaszkę 30/258
białek200 g
cukru3
żółtka200 g
orzechów ( pokrojonych lub zmielonych)100 g
rodzynek3 łyżki
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczeniaRodzynki zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 30 minut,
orzechy mielimy lub kroimy.
Mąkę mieszamy z
proszkiem do pieczenia,
orzechami wiórkami i odcedzonymi
rodzynkami.
Białka ubijamy mikserem na sztywno, dalej ubijając wsypujemy
cukier i wlewamy
żółtka. Po chwili wsypujemy
mąkę z
bakaliami, delikatnie mieszamy i wylewamy masę na wyłożoną papierem blaszkę.
Biszkopt pieczemy w temperaturze 160-170 *C, przez około 35 minut.Po lekki przestudzeniu ciasto należy przekroić bardzo
ostrym nożem, wzdłuż na dwie połówki.KREM BUDYNIOWY :sok z jednej dużej puszki
brzoskwiń1 kostka
margaryny5 łyżek
cukru2 budynie
waniliowe bez
cukru1 łyżka
mąki1 i 1/2 szklanki
wody2
cukry waniliowe5
żółtekSok z brzoskwiń zagotowujemy z
cukrem i 1/2 szklanki
wody. Budynie mieszamy z
mąką, 1 szklanką
wody i
żółtkami. Masę wlewamy na gorący sok i ciągle mieszając gotujemy
budyń.Rozkładamy go na dwa talerze i studzimy.Mikserem ucieramy
margarynę z
cukrami waniliowymi, dalej ucierając dodajemy po łyżce zimnego budyniu aż cały, połączy się z
margaryną. W razie konieczności masę dosładzamy.DODATKOWO:1 paczka okrągłych
biszkoptów1 filiżanka słodkiej
kawy3 łyżki orzechówkiodsączone
brzoskwinie2
galaretki brzoskwinioweOstudzoną
kawę mieszamy z orzechówką.PRZYGOTOWANIE:Placek
bakaliowy przekładamy do formy, smarujemy częścią masy, na to układamy namoczone w
kawie biszkopty, rozsmarowujemy masę, przykrywamy drugim
ciastem bakaliowym i rozkładamy resztę masy, ładnie ją wyrównując.
Brzoskwinie kroimy na kawałki, układamy na wierzchu ciasta i odkładamy całość do lodówki.
Galaretki rozpuszczamy, studzimy i pozostawiamy do lekkiego stężenia. Na zimne ciasto wylewamy partiami, lekko zastygniętą
galaretkę, ciasto odkładamy do lodówki na kilka godzin.Ciasto jest najsmaczniejsze na drugi dzień, kiedy po pokrojeniu osiągnie temperaturę pokojową.Smacznego.UWAGI:
Biszkopt polecam nasączyć delikatnie
herbatką, będzie mniej suchy. Natomiast
ciastka,
biszkopty można zamienić na delicje, tak jak w przepisie oryginalnym.