Wykonanie
Już jakiś czas temu pierwszy raz
jadłam to ciasto i choć bardzo mi posmakowało to długo zwlekałam z jego zrobieniem ponieważ wydawał mi się bardzo czasochłonny. Trzeba troszeczkę poświęcić czasu (choć wcale nie tak wiele), ale na prawdę warto. Ciacho jest bardzo efektowne, nadaje się na wszelkiego rodzaju imprezy i święta. Jest przepyszny. Chyba mój numer jeden wśród ciast przekładanych. Przepis dostałam od mojej cioci, ale sporo zaczerpnęłam z bloga Arabeska Waniliowa.
SKŁADNIKI:*ciasto:6
białka2
żółtka1/2 szklanki
cukru100 g
orzechów włoskich80 g
rodzynek75 g wiórków1 łyżka
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczeniaWYKONANIE:
Orzechy drobno posiekać. (Ja
orzechy,
rodzynki i
wiórki kokosowe razem zmieliłam w blenderze.)
Bakalie wymieszać z
mąką i
proszkiem do pieczenia.
Białka ubić, pod koniec ubijania dodać
cukier i dalej ubijać na sztywną pianę. Dodać przemieszane
żółtka i
bakalie do ubitej piany i wszystko delikatnie wymieszać (łyżką! nie mikserem!). Ciasto podzielić na dwie części. Wyłożyć równo na 2 jednakowe blaszki wyłożone papierem do pieczenia i piec ok. 25-30 min. z termoobiegiem w temp. 160 stopni C.Ja nie miałam dwóch jednakowych blaszek, więc ciasto robiłam 2 x podzieliłam składniki na 2 części i piekłam packi osobno w temp. 170 stopni C przez 25 min. Surowe ciasto nie może długo czekać ponieważ piana opadnie i nie będzie puszyste.Placki po upieczeniu nieznacznie się mogą kruszyć więc z blaszek wyciągamy delikatnie.*krem:1 puszka
brzoskwińmleko* (ilość niżej)4
żółtka (pozostałe z ciasta)2 budynie
śmietankowe lub
waniliowe z
cukrem1 łyżka
mąki pszennejok. 350 g
margaryny ( u mnie pół na pół z
masłem) w temp. pokojowej!WYKONANIE:
Brzoskwinie z puszki wyciągnąć na sitko i odstawić.Do
soku z brzoskwiń dodać tyle
mleka*, żeby było razem 2 szklanki i zagotować.
Żółtka, budynie i
mąkę wymieszać w 3/4 szklanki
mleka. Wlać do gotującego się soku z
mlekiem. Mieszając ugotować "
budyń". Ostudzić do temp. pokojowej. Nie może być zimny!Miękkie
masło utrzeć na puszystą masę i stopniowo dodawać
budyń nie przerywając ucierania.*dodatkowook pół szklanki gorącej
wody2 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej2 łyżki
alkoholu ( u mnie
likier kawowy)Wszystko wymieszać w miseczce.2 paczki Delicji o smaku
brzoskwiniowym2
galaretki brzoskwinioweGalaretki rozpuścić w niecałych 3 szklankach wrzątku o odstawić w zimne miejsce.Ułożenie ciasta w blaszce:1 placek + 1/3 kremu + Delicje ułożone
biszkoptem do góry, wcześniej maczane w mieszance z
kawą + 1/2 pozostałego kremu + 2 placek + pozostały krem + pokrojone w plasterki + tężejąca
galaretka brzoskwiniową.
Trzeba uważać żeby
galaretka nie spłynęła na dno blaszki. ( Ja dodatkowo
między blaszkę a papier do pieczenia z
ciastem powkładałam kawałki kartoników. Dzięki temu
galaretka ładnie całkiem zastygła na miejscu).