Wykonanie
Ciasto znane jest mi od kilku lat. Często do niego wracam, bo jest bardzo smaczne, nie za słodkie.
Bakaliowe placki w połączeniu z kremem budyniowo-
brzoskwiniowym i zatopione w nim delicje nasączone
kawą ze
spirytusem tworzą bardzo wykwintną kompozycję
smakową. W minione Święta Bożego Narodzenia królowało na naszym
stole. Pozostały tylko zdjęcia ;).Przepis na ten rarytas generalnie znany jest. Można spotkać go na kulinarnych stronach internetowych, bądź w wielu publikacjach. Ja robię wg. przepisu zamieszczonego w książce "Nowe ciasta Siostry Leonilli". Nieznacznie zmodyfikowałam.
Składniki placków
bakaliowych (na formę o wym. 28x40cm):8
białek200g
cukru3
żółtka200g
orzechów mielonych (włoskich lub laskowych)100g
wiórków kokosowych100g
rodzynek3 łyżki
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczeniaSkładniki krem u budyniowo-
brzoskwiniowego :sok z 1 puszki
brzoskwiń1½ - 2 kostki
masła (300 - 400g)5 łyżek
cukru2 budynie
śmietankowe bez
cukru ( 2x40g)1 łyżka
mąki pszennej1½ szklanki
wody5
żółtekponadto :2 paczki
ciastek delicja o smaku
pomarańczowym (24 szt.)¼ szklanki mocnego naparu
kawy naturalnej¼ szklanki
spirytusuosączone
brzoskwinie (1 puszka)2
galaretki brzoskwinioweWykonanie placków
bakaliowych :
Rodzynki przelewamy wrzątkiem i odstawiamy do osiąknięcia z
wody.
Orzechy mielimy.
Mąkę mieszamy z
proszkiem do pieczenia, dajemy zmielone
orzechy,
wiórki kokosowe i
rodzynki. Całość dokładnie mieszamy.
Białka ubijamy, dodajemy porcjami
cukier,
żółtka i suchą mieszankę. Z tak przygotowanego ciasta pieczemy dwa placki w piekarniku nagrzanym do temp. 160°C przez ok. 35 minut.Wykonanie kremu budyniowo-
brzoskwiniowego :
Sok z brzoskwiń zagotowujemy z
cukrem i ¾ szklanki
wody. Budynie mieszamy z
mąką pszenną i rozpuszczamy w ¾ szklanki
wody, dodajemy
żółtka. Dokładnie miksujemy i wlewamy na wrzący sok. Stale mieszając trzymamy na ogniu do zagotowania (do utraty surowizny), po czym odstawiamy pod przykryciem do ostudzenia.
Masło ucieramy do białości i dodajemy stopniowo przestudzony
budyń ( najlepiej gdy jest jeszcze lekko ciepły , ale na tyle przestudzony, aby nie rozpuszczał
masła).Wykonanie ciasta :Na placek
bakaliowy wykładamy połowę kremu. Na to układamy delicje (
czekoladą do dołu) nasączone
kawą ze
spirytusem, lekko wciskając je w krem. Nasączamy jeszcze raz pozostałym ponczem. Na
ciastka wykładamy drugą część kremu, zostawiając kilka łyżek. Przykrywamy plackiem i cieniutko smarujemy pozostałym kremem.. Na to układamy na dachówkę pokrojone w plasterki
brzoskwinie. Całość zalewamy przygotowaną wcześniej
galaretką (rozpuszczamy 2
galaretki w 3 szklankach
wody). Wstawiamy do lodówki. Ciasto jest najsmaczniejsze na drugi dzień i gdy osiągnie temp. pokojową.