ßßß Cookit - przepis na FALAFEL , KOTLETY Z CIECIERZYCY

FALAFEL , KOTLETY Z CIECIERZYCY

nazwa

Wykonanie

Falafel najpopularniejsza przekąska w kuchni arabskiej, dostać ją można niemal że na całym świecie. Zastępuje tradycyjnego mielonego, zrobiona z ciecierzycy idealna przekąska dla wegetarian i nie tylko. Do przygotowania falafel potrzebna jest namoczona i ugotowana ciecierzyca oraz sporo ziół, pietruszki, kolendry, szczypiorku, cebuli, czosnku, kminu, cytryny oraz przypraw. Kotleciki podajemy z sosami, warzywami i pieczywem.
SKŁADNIKI :
20 dkg ciecierzycy
1 duża cebula
1 jajko
3 ząbki czosnku
1 płaska łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka mielonego kminu
1 łyżeczka mielonej kolędry
pęczek natki pietruszki, poszatkowanej
pół pęczka szczypiorku, drobno pokrojonego
sól, pieprz do smaku
1 łyżka soku z cytryny
szczypta sodki
3 łyżki bułki tartej do zagęszczenia ciasta
2 łyżki mąki kukurydzianej
olej do głębokiego smażenia
PRZYGOTOWANIE :
Ciecierzycę zalewamy woda i odkładamy na kilka godzin do napęcznienia. Następnie gotujemy do miękkości. Odcedzamy, studzimy i mielimy w maszynce do mięsa łącznie z cebulą i czosnkiem ( lepiej jest ja zmielić blenderem, masa będzie bardziej gładsza i lepiej się będzie formować ).
Do zmielonej ciecierzycy dodajemy zioła, przyprawy, jajko, sok z cytryny, szczyptę sodki oraz bułkę tartą i mąkę. Wyrabiamy masę ( gdyby była zbyt rzadka, dosypujemy jeszcze bułki tartej ).
Następnie formujemy niewielkie kulki, dobrze je dociskając, które smażymy na rozgrzanym, głębokim oleju. Kotleciki studzimy i podajemy z sosem czosnkowy, warzywami i pieczywem.
Uwagi ; falafel może być przygotowany z namoczonych ziaren ciecierzycy albo suszonego bobu. Ważne, by zawierał mnóstwo posiekanych ziół; natki pietruszki, kolędry, oregano, kopru, czosnku lub szczypiorku.
Są doskonałe do kebabów, hamburgerów lub podany z sosami.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2015/12/falafel-kotlety-z-ciecierzycy.html