Wykonanie
Truskawki to kulinarny temat rzeka. Lubię je w wielu bardzo różnych kompozycjach, zarówno wytrawnych jak i słodkich, a kiedy nadchodzi sezon
truskawkowy trudno wybrać tę najlepszą. Jednak
truskawki w tarcie nie mają sobie równych. Są odpowiednio kwaśne i słodkie, dodanie do nich kremu
waniliowego i umieszczenie całości na kruchym
orzechowym spodzie tworzy najlepszy letni deser.



Składniki:spód:170g
mąki pszennej130g
masła, zimnego, pokrojonego na kawałki70g
orzechów włoskich mielonychszczypta
soli3 łyżki
brązowego cukru1
żółtkoodrobina zimnej
wody, jeżeli ciasto jest za sucheokoło 1/2 kg
truskawek, świeżych, umytych i pokrojonych w dość grube plasterkikrem budyniowy:1 1/2 kubka*
mleka pełnotłustego1
laska wanilii - wyskrobane nasionka1/2 kubka
białego cukru3 duże
żółtka3 łyżki
mączki kukurydzianej2 łyżki
mąki pszennej2 łyżki
masła o temperaturze pokojowej, pokrojonego na kawałki1/4 łyżeczki startej
skórki z cytryny1/2 łyżeczki startej skórki z
pomarańczyszczypta
soli*kubek - 250ml


Jak zrobiłam:spód:
Mąkę ze szczyptą
soli połączyłam z pokrojonym na kawałki zimnym
masłem, szczypiąc i rozcierając palcami, aż całość przypominała konsystencją grubą
kaszę. Dodałam
żółtko,
orzechy i
cukier i szybko wyrobiłam w miarę elastyczne ciasto. Jeżeli w trakcie wyrabiania ciasto jest za suche, trzeba dodać odrobinę zimnej
wody i zagnieść tak, żeby uformować kulę. Zawinęłam ciasto w folię i włożyłam do lodówki na 30 minut.Blaszkę do tarty 27cm z ruchomym dnem wyłożyłam papierem do pieczenia. Ciasto z lodówki rozwałkowałam i wylepiłam nim spód formy, formując rant. Nakłułam w kilku miejscach i włożyłam do lodówki na kolejne 30 minut. Piekłam w 180'C przez 20-25 minut, aż był złocisty. Wystudziłam.krem:1. W garnuszku podgrzałam
mleko z wydłubanymi nasionkami
wanilii i pozostałą łuską do zagotowania. Zdjęłam z ognia.2. W drugim garnuszku
żółtka ubiłam z
cukrem, lekko ale dokładnie. Wsypałam
mąkę kukurydzianą razem z
mąką pszenną i dobrze wymieszałam.3. Z zagotowanego
mleka usunęłam łuskę
wanilii. Wlewałam cienkim strumieniem gorące
mleko do masy z
żółtek, cały czas energicznie mieszając. Postawiłam rondelek na wolnym ogniu i podgrzewałam mieszając, aż krem zgęstniał. Kiedy już był gęsty, zdjęłam z ognia. Krem można przetrzeć przez sito, jeżeli zostały w nim grubsze cząstki.4. Do kremu dodałam
masło o temperaturze pokojowej, porcjami, wmieszałam w krem,
potem dodałam startą skórkę z
cytrusów i szczyptę
soli.Przykryłam krem folią i wychłodziłam w lodówce przez około 1 godzinę.5. Wychłodzony krem wyłożyłam na spód. Ułożyłam
truskawki, zaczynając od zewnątrz, kończącą na samym środku. Całość udekorowałam listkami
bazylii ( albo
mięty ). Podawałam natychmiast.

