ßßß Cookit - przepis na Truskawki i rabarbar - tarta

Truskawki i rabarbar - tarta

nazwa

Wykonanie

Kochani, dzisiaj mam dla Was wspaniałą, maślaną, owocową tartę! W roli głównej są truskawki, ale trzy łodygi rabarbaru nie są tu bez znaczenia. Ostatnio nawet lepiej piecze mi się tarty niż muffiny, ponieważ takie cista są delikatniejsze i też można z nimi trochę kombinować! Uwielbiam zmieniać spody i do każdego staram się dodać coś innego, a co wychodzi? To już oceniają domownicy i przyjaciele. Póki co nie słyszałam sprzeciwu :)
Składniki:
200g masła
żółtko
1/2 ziaren z laski wanilii
50g brązowego cukru
350g mąki pszennej
szczypta soli
1 łyżka wody (opcjonalnie)
0,5 kg truskawek
3 łodygi rabarbaru
100g brązowego cukru
łyżeczka cynamonu
2 łyżki mielonych migdałów
1 laska wanilii (pozbawiona ziarenek)
Przygotowanie:
W misce łączymy cukier,mąkę, sól i ziarenka wanilii. Robimy wgłębienie i dorzucamy żółtko oraz kawałki masła. Ciasto energicznie zagniatamy, owijamy w folię i wkładamy do lodówki.
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i osuszamy. Kroimy na połówki. Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w kosteczkę. Przekładamy do garnka, dodajemy 100g cukru i gotujemy przez 5 minut, aż do uzyskania syropu. Odsączamy na durszlaku. Powstały syrop mieszamy z cynamonem i łyżką cukru.
Formę do tarty smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą. Wylepiamy ciastem - 3/4 z całości. Nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 25 minut w 200 stopniach.
Drugą część ciasta rozwałkowujmy i wykrawamy np. serduszka lub tniemy na kwadraciki.
Na podpieczonym spodzie rozsypujemy migdały. Przekładamy owoce i skrapiamy/ smarujemy syropem. Na koniec układamy kawałki ciasta i posypujemy wierzch cukrem cynamonowym.
Pieczemy jeszcze 30 minut w 180 stopniach. Upieczone boki można zabezpieczyć folią aluminiową.
Ciasto podajemy natychmiast po delikatnym ostudzeniu!
Smacznego :)
Źródło:http://kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.com/2014/06/truskawki-i-rabarbar-tarta.html