Wykonanie
Kochani, dzisiaj mam dla Was wspaniałą,
maślaną,
owocową tartę! W roli głównej są
truskawki, ale trzy łodygi
rabarbaru nie są tu bez znaczenia. Ostatnio nawet lepiej piecze mi się tarty niż muffiny, ponieważ takie cista są delikatniejsze i też można z nimi trochę kombinować! Uwielbiam zmieniać
spody i do każdego staram się dodać coś innego, a co wychodzi? To już oceniają domownicy i przyjaciele.
Póki co nie słyszałam sprzeciwu :)Składniki:200g
masłażółtko1/2 ziaren z
laski wanilii50g
brązowego cukru350g
mąki pszennejszczypta
soli1 łyżka
wody (opcjonalnie)0,5 kg
truskawek3 łodygi
rabarbaru100g
brązowego cukrułyżeczka
cynamonu2 łyżki mielonych
migdałów1
laska wanilii (pozbawiona ziarenek)Przygotowanie:W misce łączymy
cukier,
mąkę,
sól i ziarenka
wanilii. Robimy wgłębienie i dorzucamy
żółtko oraz kawałki
masła. Ciasto energicznie zagniatamy, owijamy w folię i wkładamy do lodówki.
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i osuszamy. Kroimy na połówki.
Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w kosteczkę. Przekładamy do garnka, dodajemy 100g
cukru i gotujemy przez 5 minut, aż do uzyskania
syropu. Odsączamy na durszlaku. Powstały
syrop mieszamy z
cynamonem i łyżką
cukru.Formę do tarty smarujemy
masłem, obsypujemy
bułką tartą. Wylepiamy
ciastem - 3/4 z całości. Nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 25 minut w 200 stopniach.Drugą część ciasta rozwałkowujmy i wykrawamy np. serduszka lub tniemy na kwadraciki.Na podpieczonym spodzie rozsypujemy
migdały. Przekładamy
owoce i skrapiamy/ smarujemy
syropem. Na koniec układamy kawałki ciasta i posypujemy wierzch
cukrem cynamonowym.Pieczemy jeszcze 30 minut w 180 stopniach. Upieczone boki można zabezpieczyć folią aluminiową.Ciasto podajemy natychmiast po delikatnym ostudzeniu!Smacznego :)