Coś słodkiego na wigilijny stół. Fajne połączenie orzechów i orzeźwiającego smaku pomarańczy z aromatycznym brązowym cukrem i wanilią.2 szkl mąki pszennej1 szkl gorącej wodyszczypta soligarść orzechów włoskich1 pomarańcza2 łyżki cukru brązowego1/2 laski wanilii- Orzechy drobno kruszymy, dodajemy sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy, cukier i ziarna z laski wanilii. Wszystko mieszamy, jeżeli farsz jest zbyt wodnisty, dodajemy pokruszony drobno biszkopt lub herbatnik.- Mąkę łączymy z solą i gorącą wodą. Uwaga dolewamy jej po trochę, aż ciasto osiągnie jednolitą konsystencje i da się wyrabiać w rękach. Wyrobione ciasto wałkujemy na grubość 1 mm i wykrawamy kieliszkiem małe pierożki.- Gotujemy w lekko posłodzonej wodzie.Smacznego :)