ßßß
Składniki:170 gr . cukru250 gr . mąki150 ml wody150 ml oliwy z oliwek1 skórka startej z jednej cytryny3 jajka1 opakowanie proszku do pieczeniacukier puder do posypaniaszczypta soliforma do babkiPrzygotowanie:Rozgrzewamy piekarnik do 150°C.Szykujemy tortownicę, smarujemy masłem i posypujemy mąką(Używam formy silikonowej do babki).Jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukier i ewentualnie szczyptę soli. Jajka powinny mieć temperaturę pokojową.Ubijamy jajka z cukrem na puszysty krem.Do ubitych jajek stopniowo dodajemy przesianą mąkę na przemian z wodą i oliwą.Cały czas mieszamy za pomocą łyżki.Dodajemy startą skórkę z cytryny.Na samy końcu dodajemy dodajemy proszek do pieczenia.Wylewamy masę na przygotowaną tortownicę.Pieczemy w temperaturze 150 stopni około 35 - 40 min.Po tym czasie wyłączamy piekarnik, zostawiając ciasto do ostygnięcia.Możemy delikatnie uchylić drzwi piekarnika, żeby powolutku odparowała wilgoć.Posypujemy cukrem pudrem.Smacznego !Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)