Wykonanie
Biszkopt jest lekki, miękki, idealnie pasuje z
dżemem,
śmietaną lub kremem. Ja lubię z
dżemem. Dobrze pasuje z
herbatą lub
kawą. Przepis pochodzi ze szwedzkiej książki kucharskiej " Hemmets Kokbok - Den svenska maten"
Składniki: (2 ½ litrowa okrągła forma) 1 dl = 100 ml4
jaja4 dl
cukru2 dl
wody temperatury pokojowej4 dl
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia½
cytryny, skórka
cukier puderSposób przygotowania:Włącz piekarnik na 175 °C. Formę wysmaruj
masłem lub
margaryną i posyp
tartą bułką. Ubij
jaja z
cukrem na puszystą masę, dodaj
wodę. Pomieszaj
mąkę z
proszkiem do pieczenia w osobnej miseczce, następnie wsyp do masy i dodaj
skórkę z cytryny. Wlej ciasto do formy i piecz na dolnej półce piekarnika ok 40 - 45 minut. Ciasto jest gotowe, kiedy boki odchodzą od formy. Sprawdź patyczkiem do ciasta czy jest już upieczone w środku. Patyczek musi być suchy. Po upieczeniu zostaw ciasto w formie 5 minut a następnie odwróć do góry nogami na kratce od piekarnika. Pozwól ostygnąć w takiej pozycji. Posyp z góry
cukrem pudrem. Serwuj z
herbatą lub
kawą. Smacznego!