ßßß Cookit - przepis na Pierniczki

Pierniczki

nazwa

Wykonanie

To już kolejny przepis na pierniki na blogu. Pierniczki po upieczeniu są twardawe, ale po "zapuszkowaniu" w towarzystwie skórek z jabłek fantastycznie miękną. Oczywiście można je udekorować dowolnym lukrem i dodatkami. Ciasto jest bez dodatku tłuszczu, dlatego też wymaga cierpliwości podczas wyrabiania, ale naprawdę wychodzą pyszne pierniczki.
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki miodu płynnego
1 jajko
1 opakowanie przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody oczyszczonej
tłuszcz do blaszki
Sposób wykonania:
1. Mąkę przepisać z sodą, drobić dołek i wlać miód. Dodać przyprawę do piernika, cukier, jajko i wyrobić ciasto. Jeśli ciasto jest sypkie, należy dodać jeszcze miodu. Wyrobić ciasto.
2. Uformować kulę i małymi porcjami wałkować placki o grubości ok 1/2 cm. Za pomocą foremek wycinać pierniki.
3. Ciastka wyłożyć na blaszkę w odległościach od siebie, ponieważ podczas pieczenia pierniczki trochę podrosną.
4. Piec 10 minut w temperaturze 160 st.
5. Pierniki przechowywać w szczelnym opakowaniu. Jeśli chcemy, aby zmiękły, należy dodać do puszki skórki z jabłek. Udekorować wedle uznania.
Smacznego!!!
Źródło: Ciasta domowe, nr 207
Źródło:http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2015/12/pierniczki.html