ßßß Cookit - przepis na Pierniczki świąteczne

Pierniczki świąteczne

nazwa

Wykonanie

czwartek, 10 Grudzień 2015, autor: blue_megi, Brak Komentarzy »
Pierniczki świąteczne
W tym roku szukając przepisu na świąteczne pierniczki, postanowiłam wypróbować przepis na pierniczki drobne ze starej Kuchni Polskiej wyd. PWE. Wyszły bardzo smaczne i myślę, że na stałe wejdą do naszego świątecznego menu. Najlepiej upiec je około 3 tygodnie przed świętami, aby zmiękły.
Składniki:
50 dag mąki pszennej
20 dag miodu
20 dag cukru pudru
12 dag masła
jajko
1 dag sody oczyszczonej (1 łyżeczka)
4 łyżeczki przyprawy do piernika (takiej, która w składzie nie ma mąki)
W rondelku podgrzewamy miód z cukrem pudrem, masłem i przyprawami, aż masło się rozpuści i wszystkie składniki połączą. Odstawiamy masę do wystudzenia. Mąkę przesiewamy do dużej miski albo na stolnicę, dodajemy sodę, mieszamy. Wlewamy przestudzoną masę miodową, dodajemy jajko i wyrabiamy, aż masa będzie gładka i lśniąca. Ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki. Może tam leżeć nawet dłuższy czas, pamiętajmy jedynie żeby wyjąć je pół godziny przed wałkowaniem i wykrawaniem pierniczków.
Stolnicę posypujemy lekko mąką. Ciasto wałkujemy na grubość pół centymetra i foremką wycinamy pierniczki. Ciasto rośnie podczas pieczenia i trochę się odkształca, dlatego nie polecam foremek o wymyślnych kształtach. Najlepiej sprawdzą się te najprostsze – serca, gwiazdki czy półksiężyce.
Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Układamy pierniczki zachowując odstępy. Pieczemy 9-10 minut w 160 stopniach. Studzimy i lukrujemy. Przechowujemy w zamkniętej puszce, aż zmiękną.
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/ciasteczka/pierniczki-swiateczne