Wykonanie
czwartek, 10 Grudzień 2015, autor: blue_megi, Brak Komentarzy »Pierniczki świąteczneW tym roku szukając przepisu na świąteczne pierniczki, postanowiłam wypróbować przepis na pierniczki drobne ze starej Kuchni Polskiej wyd. PWE. Wyszły bardzo smaczne i myślę, że na stałe wejdą do naszego świątecznego menu. Najlepiej upiec je około 3 tygodnie przed świętami, aby zmiękły.Składniki:50 dag
mąki pszennej20 dag
miodu20 dag
cukru pudru12 dag
masłajajko1 dag
sody oczyszczonej (1 łyżeczka)4 łyżeczki
przyprawy do piernika (takiej, która w składzie nie ma
mąki)W rondelku podgrzewamy
miód z
cukrem pudrem,
masłem i
przyprawami, aż
masło się rozpuści i wszystkie składniki połączą. Odstawiamy masę do wystudzenia.
Mąkę przesiewamy do dużej miski albo na stolnicę, dodajemy
sodę, mieszamy. Wlewamy przestudzoną masę
miodową, dodajemy
jajko i wyrabiamy, aż masa będzie gładka i lśniąca. Ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki. Może tam leżeć nawet dłuższy czas, pamiętajmy jedynie żeby wyjąć je pół godziny przed wałkowaniem i wykrawaniem pierniczków.Stolnicę posypujemy lekko
mąką. Ciasto wałkujemy na grubość pół centymetra i foremką wycinamy pierniczki. Ciasto rośnie podczas pieczenia i trochę się odkształca, dlatego nie polecam foremek o wymyślnych kształtach. Najlepiej sprawdzą się te najprostsze –
serca, gwiazdki czy półksiężyce.Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Układamy pierniczki zachowując odstępy. Pieczemy 9-10 minut w 160 stopniach. Studzimy i lukrujemy. Przechowujemy w zamkniętej puszce, aż zmiękną.