ßßß Cookit - przepis na Pierniczki - Mikołaje (miękkie od razu po upieczeniu)

Pierniczki - Mikołaje (miękkie od razu po upieczeniu)

nazwa

Wykonanie

Tym razem niestety podczas przygotowywania pierniczków w aparacie wyczerpały się baterie, w związku z czym proces pieczenia nie został uwieczniony. :-) Chciałabym o nich pamiętać i wrócić do nich w przyszłym roku, publikuję więc wpis z efektem końcowym. Rzeczywiście nie stwardniały, można je jeść od razu. Z ciastem pracuje się trudno (jest lepkie), ale efekt końcowy jest zadowalający. :-) Przepis ponownie z bloga Moje Wypieki .
300g mąki pszennej
100g mąki żytniej pełnoziarnistej
2 jajka
130g cukru pudru
100g roztopionego masła
100g płynnego miodu
1 łyżka przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1. Wszystkie składniki przekładamy do miski i wyrabiamy. Jeśli ciasto będzie zbyt lepkie, wkładamy je na 1h do lodówki (ja tak zrobiłam).
2. Ciasto wałkujemy (można podsypywać mąką), wykrawamy za pomocą foremki-serca.
3. Pieczemy przez 8-10 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy i dekorujemy.
Źródło:http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2014/12/pierniczki-mikoaje-miekkie-od-razu-po.html