Wykonanie
Cytrynowy tymianek. Pięknie zdobiący ogród. Cudownie aromatyczny. Rzadko dostępny w sklepach, dlatego najlepiej samemu posadzić krzewinkę na tarasie czy w ogródku. Wygląda jakby stale tańczyły w nim promienie słońca. A cytrynowa nuta, która sprawia, że danie ożywa, nie jest tylko marketingową nazwą.


Składniki na cztery, spore porcje:1 opakowanie
makaronu500 g brązowych
pieczarek (mogą być białe)2 małe,
młode selery2 łyżki listków
cytrynowego tymianku2 łyżki
natki pietruszki100 ml białego,
półwytrawnego wina4 ząbki
czosnku, w plasterkiskórka otarta z połowy
cytryny100 g
mascarpone200 ml
śmietany kremówki100 ml
wody z gotowania
makaronuPieczarki delikatnie umyć, pod bieżącą
wodą. Odsączyć na sitku i pokroić na ósemki.
Seler obrać ze skóry i pokroić w słupki. W głębokiej patelni, na rozgrzanym
maśle, podsmażyć
czosnek i skórkę. Po minucie dodać
seler. Smażyć, aż lekko zmięknie, stale podlewając
winem. Dodać
pieczarki i zwiększyć ogień. Odparować
wodę z
grzybów. Zmniejszyć ogień, dodać
zioła,
mascarpone i mieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia
sera. W tym czasie gotować
makaron. Do sosu wlać
śmietankę, odparować. Odlać
makaron, zostawiając pół szklanki
wody. Przełożyć bezpośrednio na patelnię, dokładnie wymieszać. Jeśli
makaron zbyt szybko wchłonął sos dodać
wodę z gotowania
makaronu. Można posypać
parmezanem.