ßßß Cookit - przepis na MOZARELLA W PANIERCE

MOZARELLA W PANIERCE

nazwa

Wykonanie

Ten sposób na mozarellę to klasyczna włoska, a dokładniej mówiąc toskańska przystawka. Jeżeli nigdy jeszcze czegoś takiego nie próbowaliście to śmiało mogę stweirdzić, że to coś między francuskim tostem a grillowanym serem.
Pamiętajcie, aby bardzo uważać przy maczaniu kromek chleba w mleku - wystarczy chwila nieuwagi aby zamieniły się one w nieapetyczną papkę.
To danie robi się szybko i prosto i co najważniejsze składniki wcale nie są wyszukane!
Składniki (na 2 porcje):
6 kromka białego pieczywa tostowego bez skórki
1 kulka mozarelli
pół szklanki mleka
3 czubate łyżki mąki
1 jajko
pieprz, sól
oliwa z oliwek do smażenia
Na kromce chleba układamy pokrojoną w paski mozarellę, pozostawiając przy tym wokół brzegów trochę wolnego miejsca. Nakrywamy 2 kromką. Ściskamy brzegi na tyle mocno, aby się zlepiły.
Do miski wlewamy mleko, do drugiej miski mąkę, a w trzeciej roztrzepujemy jajko z odrobiną soli i pieprzu.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Kromki zanurzamy w mleku, potem obtaczamy w mące, a na koniec w roztrzepanym jajku. Smażymy na patelni z obu stron na złoto. Wykładamy na papierowy ręcznik. Przekrajamy na pół i podajemy. Smacznego!
Źródło:http://widelce.blogspot.com/2012/12/mozarella-w-panierce.html