Wykonanie
Ten sposób na
mozarellę to klasyczna włoska, a dokładniej mówiąc toskańska przystawka. Jeżeli nigdy jeszcze czegoś takiego nie próbowaliście to śmiało
mogę stweirdzić, że to coś
między francuskim tostem a grillowanym
serem.Pamiętajcie, aby bardzo uważać przy maczaniu kromek
chleba w
mleku - wystarczy chwila nieuwagi aby zamieniły się one w nieapetyczną papkę.To danie robi się szybko i prosto i co najważniejsze składniki wcale nie są wyszukane!Składniki (na 2 porcje):6 kromka
białego pieczywa tostowego bez skórki1 kulka
mozarellipół szklanki
mleka3 czubate łyżki
mąki1
jajkopieprz,
sóloliwa z oliwek do smażenia
Na kromce
chleba układamy pokrojoną w paski
mozarellę, pozostawiając przy tym wokół brzegów trochę wolnego miejsca. Nakrywamy 2 kromką. Ściskamy brzegi na tyle mocno, aby się zlepiły.Do miski wlewamy
mleko, do drugiej miski
mąkę, a w trzeciej roztrzepujemy
jajko z odrobiną
soli i
pieprzu.Na patelni rozgrzewamy
oliwę. Kromki zanurzamy w
mleku,
potem obtaczamy w
mące, a na koniec w roztrzepanym
jajku. Smażymy na patelni z obu stron na złoto. Wykładamy na papierowy ręcznik. Przekrajamy na pół i podajemy. Smacznego!