Wykonanie
Mozzarella w karocy to klasyczna toskańska przystawka. Coś pomiędzy francuskim tostem, a grillowanym
serem. Moim zdaniem jednak, z powodzeniem możesz ją podać na śniadanie, jako główne danie- wraz z gotowanymi warzywami (świetny wegetariański obiad), albo jako szybką przekąskę. Przepis, który podaję pochodzi z książki Nigella Gryzie. Przygotowanie nie wymaga wiele wysiłku ani czasu, a składniki prawie na pewno zawsze masz pod ręką. Ja podaję
mozzarellę z pysznym
sosem pomidorowym .
Składniki (3 porcje)8 kromek
białego pieczywa tostowego2 kulki
mozzarelli250ml
mleka 3,2%6 czubatych łyżek
mąki2
jajkaSól,
pieprzOlej rzepakowyPrzygotowaniePoodkrawaj skórki z kromek
chleba.
Mozzarellę pokrój w plastry.Na kromkę
chleba połóż plaster
mozzarelli, pozostawiając wokół brzegów trochę wolnego miejsca.Nakryj drugą kromką, ściśnij brzegi na tyle mocno, aby się zlepiły.Do jednej miski wlej
mleko, do drugiej wsyp
mąkę, w trzeciej roztrzep
jajko z odrobiną
soli i
pieprzu.Rozgrzej
olej na patelni.Kromki zanurzaj w
mleku,
potem obtaczaj w
mące i na koniec maczaj w roztrzepanym
jajku – ostrożnie, wystarczy chwilę za długo, a kromki zamienią się w brejowatą papkę!Smaż na patelni z obu stron na złoto, następnie wyłóż na papierowy ręcznik, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.Smacznego!