Wykonanie
Składniki:Ciasto kruche:4 szklanki
mąki pszennej10 dag
smalcu10 dag
margaryny4
jajka1 szklanka
cukru pudru2 łyżeczki
proszku do pieczeniakwaśna
śmietana (tyle ile zabierze ciasto)szczypta
soliMasa serowa:1 kg zmielonego
białego sera2 budynie1/2 szklanki
mleka3
jajkaok 1 szklanki
cukru kryształu1/2 kostki
masła1
cukier wanilinowyWykonanie:Ciasto:
Mąkę z tłuszczem posiekać, dodać
cukier roztrzepany z
jajkami,
proszek do pieczenia,
sól, wyrobić ciasto, odstawić do lodówki na 1/2 godziny . Ciasto podzielić na 3 części i upiec oddzielnie na złoty kolor.Masa serowa:Do
sera dodać
masło,
jajka,
cukier,
cukier wanilinowy, dobrze wymieszać, podgrzewać ciągle mieszając, aż masa będzie lejąca. Następnie dodać roztrzepany w
mleku budyń, wymieszać i zagotować.Masą przekładać placki, a wierzch ozdobić polewą.Najpyszniejszy sernik . ! Bardzo delikatny. Ciasta po upieczeniu warto nawilżyć przegotowaną
wodą.
Biała czekolada idealnie pasuje na polewę.