Włoska kuchnia jest jedną z moich ulubionych dlatego w końcu postanowiłam zrobić lasagne która "chodziła" już za mną od dawna. I muszę przyznać że wyszła pysznie.Moja wersja to bolognese.POTRZEBUJEMY:- 2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego- 3 puszki pomidorów #Develey- 2 cebule- mały koncentrat pomidorowy- 2 papryki czerwone- ser żółty tarty- bazylia, majeranek, oregano, papryka słodka- sól, pieprz- śmietana 18%- oliwa z oliwek- paczka makaronu do lasagne (ok. 9 płatów)Paprykę i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie aż się zarumienią. Potem dodajemy mięso i smażymy wszystko razem. Gdy mięso będzie już podsmażone dodajemy przyprawy, sól i pieprz. Mieszamy. Wlewamy pomidory z puszki i dodajemy łyżkę koncentratu i gotujemy ok, 15-20 min.Do naczynia żaroodpornego wlewamy tyle sosu żeby przykrył dno. Na to wykładamy płaty makaronu, zalewamy sosem i tak układamy 3 warstwy. Na ostatnią warstwe sosu dodajemy śmietanę i posypujemy serem. Zakrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200st. na 35 min. Ostatnie 10 min przed wyjęciem ściągamy folie żeby ser się zapiekł.I voila!