ßßß Cookit - przepis na Piróg biłgorajski. Krupniak. Regionalne Smaki - Listopad

Piróg biłgorajski. Krupniak. Regionalne Smaki - Listopad

nazwa

Wykonanie

Piróg biłgorajski tradycyjnie wypiekany jest na Lubelszczyźnie. Potrawa została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych woj. lubelskiego Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Jest to wytrawny wypiek z kaszy gryczanej, ziemniaków, twarogu i skwarków. Piróg wypieka się bez skórki (piróg ,,łysy") lub w drożdżowej skórce.
Piekłam piróg w cieście, podałam pokrojony na grube plastry, podsmażony na patelni.
Piróg najlepiej smakuje na ciepło z dodatkiem śmietany, jogurtu, sosu grzybowego lub pieczarkowego.
Polecam upieczenie Piroga Biłgorajskiego i poznawanie nowych Regionalnych Smaków.
Składniki farszu:
500 g ziemniaków
300 g kaszy gryczanej palonej
200 g tłustego twarogu
3/4 szkl . kwaśnej śmietany (22%)
100 g skwarków z boczku (lub słoniny)
1 łyżka suszonej mięty
1 łyżka pieprzu ziołowego
sól i czarny pieprz do smaku
Składniki ciasta:
500 g mąki pszennej (u mnie 200 g mąki pełnoziarnistej + 300 g mąki typ 650)
200 g masła
40 g świeżych drożdży
200 ml kwaśnej śmietany (22%)
3 jajka
1 łyżka cukru
1 jajko do posmarowania ciasta
Przygotowanie farszu:
Ziemniaki pokroić w kostkę, ugotować do miękkości. Odcedzić ziemniaki, pozostawiając ok. 2 cm wody.
Do garnka ziemniakami dodać suchą kaszę gryczaną i ugnieść na gładką masę.
Garnek przykryć pokrywką, pozostawić na ok. 1 godzinę do zmięknięcia kaszy.
Gdy kasza będzie miękka (sprawdzić rozgniatając kaszę między palcami), dodać pokruszony twaróg, skwarki wraz z wytopionym tłuszczem, śmietanę, przyprawy.
Farsz dokładnie wymieszać, przyprawić i pozostawić do wystygnięcia.
Przygotowanie ciasta i piroga:
Drożdże połączyć z cukrem, gdy się upłynnią dodać śmietanę i jajka - dokładnie wymieszać.
Do mąki dodać zimne masło, posiekać nożem, aby składniki dobrze się połączyły.
Do mąki i masła dodać wcześniej przygotowane płynne składniki i zagnieść ciasto.
Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.
Schłodzone ciasto podzielić: 2/3 ciasta użyć do wyłożenia blaszki, 1/3 użyć na wierzch piroga.
Ciasto podsypać mąką i rozwałkować na placek o grubości ok. 1 cm.
Blaszkę wysmarować masłem, wyłożyć spód i brzegi rozwałkowanym ciastem, które należy dokładnie docisnąć do formy.
Następnie nałożyć zimny farsz, który trzeba wyrównać i wygładzić łyżką. Farsz powinien lekko odstawać od ścianek blaszki, aby można było wcisnąć tam ciasto nakrywające piróg z góry.
Rozwałkować pozostałe ciasto i przykryć nim farsz. Za pomocą noża wsunąć brzegi ciasta między farsz, a brzegi foremki.
Wierzch ciasta ponakłuwać widelcem i posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piróg piec ok. 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Smacznego
Piróg Biłgorajski na innych blogach:
Konwalie w kuchni
nie-ład mAlutki
Źródło:http://codziennik-kuchenny.blogspot.com/2015/11/pirog-bigorajski-krupniak-regionalne.html