ßßß Cookit - przepis na Torcik Mocca

Torcik Mocca

nazwa

Wykonanie

Od długiego czasu chodził za mną czekoladowy tort, i postanowiłam w końcu się już nie opierać. Torcik, który widzicie jest oparty na 3 smakach, które tak samo lubię: na czekoladzie, wanilii i kawie. Ciemny biszkoptowy spód nasączyłam ponczem kawowym, przełożyłam go jasnym kremem, a cały tort jest opatulony wspaniałym czekoladowym ganache.
Ozdobiłam go pięknie błyszczącą czekoladową posypką firmy Delecta.
Składniki na tortownicę średnicy 21 cm :
spód biszkoptowy :
3 duże jajka w temperaturze pokojowej
3/4 szklanki cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 łyżki kakao
3/4 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
jasny krem :
250 g. serka mascarpone
1 pełna łyżka cukru pudru
ziarenka z 1 laski wanilii
2 łyżki ekstraktu kawowego (lub mocnej zaparzonej kawy)
ciemny krem :
250 g. serka mascarpone
1 łyżeczka cukru pudru
100 g. gorzkiej czekolady
2 łyżki spirytusu
do nasączenia :
3 łyżki przegotowanej wody
6 łyżek likieru kawowego lub zaparzonej słodkiej kawy
krem na boki tortu :
100 g. gorzkiej czekolady
1 łyżka jasnej masy
Dodatkowo :
czekoladowe posypki, polecam nowości Delecty
masło do natłuszczenia formy
mąka do oprószenia formy
Przygotowanie :
Jajka miksuję z cukrem pudrem i waniliowym na bardzo puszystą masę, po czym stopniowo dosypuję mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Dno tortownicy wykładam papierem, całą formę natłuszczam masłem i oprószam lekko mąką. Przelewam ciasto do tortownicy i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. na ok. 40 minut. pieczony biszkopt całkowicie studzę (można go upiec dzień wcześniej). Biszkopt będzie dość zwarty. Przekrajam na pół.
Jasny krem: dokładnie mieszam mascarpone z cukrem pudrem, ziarenkami wanilii i ekstraktem kawowym. Odkładam 1 łyżkę masy.
Ciemny krem: dokładnie mieszam mascarpone z cukrem pudrem i spirytusem. W miseczce umieszczonej na garnku z gotującą się wodą rozpuszczam czekoladę, po czym przekładam ją porcjami do serka i mieszam aż się wszystko połączy.
Dolną cześć biszkopta nasączam kilkoma łyżkami ponczu, po czym wykładam na nią jasny krem, wyrównuję i przykrywam drugim blatem ciasta. Ponownie go nasączam i pokrywam cały tort ciemnym kremem. Dokładnie wyrównuję.
Krem na boki ciasta: rozpuszczam czekoladę (jak wyżej) i mieszam z odłożoną łyżką jasnego kremu. Pokrywam kremem boki tortu, a resztą (po lekkim schłodzeniu kremu, by rozetki się dobrze trzymały) ozdabiam górę. Tort posypuję jeszcze posypkami i odstawiam na kilka godzin w chłodne miejsce.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2015/12/torcik-mocca.html