ßßß
Składniki:- ugotowana kasza jaglana (ilość dowolna)- ok 1 , 5 kg dyni (już obranej i pozbawionej pestek)- puszka mleczka kokosowego- 2 cebule- oliwa- sól- pieprz- 1,5 łyżeczki curryPrzygotowanie:1. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i podsmażamy na patelni.2. Dynię pozbawiamy skóry oraz pestek i włókien okalających pestki. Dynię kroimy w kostkę. (zapewniam, że pokochacie tę czynność :D) Pestki suszymy i zjadamy!3. Do dużego gara wlewamy wodę, tak aby zakryć dno, wrzucamy dynię i cebulę i dusimy pod przykryciem aż będzie miękka, od czasu do czasu mieszając. Uwaga - nie robimy dżemu!4. Do garnka dolewamy całą puchę mleczka kokosowego. Doprowadzamy do wrzenia.5. Gotujemy przez kilka minut na bardzo małym ogniu, w międzyczasie przyprawiając solą i pieprzem oraz curry.Sos z dyni i mleczka kokosowego jest gotowy. Ja polewam nim ugotowaną kaszę jaglaną i zajadam się, aż mi się uszy trzęsą. ʕ•ᴥ•ʔ