ßßß Cookit - przepis na - duży dojrzały banan

- duży dojrzały banan

nazwa

Wykonanie

Poranek z muffinkami. Włączam piekarnik i piekę bananowe muffiny na mące migdałowej oraz owsianej z dużą ilością pysznych migdałów oraz nerkowców . Do tego gorzka czekolada, która tak przyjemnie rozpuszcza się w środku. Mięciutkie i puszyste, wręcz rozpływające się w ustach. W wersji wegańskiej, bez dodatku jajka. Można się przekonać, że jest zbędne w tego typu wypiekach. Do tego wypijam koktajl z truskawek na bazie jogurtu z słodyczą syropu daktylowego .
bananowo-migdałowe muffiny (wegańskie) z gorzką czekoladą, nerkowcami oraz migdałami ; jogurtowy koktajl z truskawek
banana-almond muffins (vegan) with dark chocolate, cashew nuts and almonds ; yoghurt strawberry cocktail
Składniki:
- 4 łyżki mąki owsianej
- 2 kopiaste łyżki mąki migdałowej
- chlust mleka sojowego (do uzyskania konsystencji gęstej śmietany)
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- garść nerkowców i migdałów
- gorzka czekolada
Banana dokładnie rozgnieść i połączyć z resztą składników, przy czym czekoladę dodać na koniec, rozdrabiając ją na mniejsze kawałeczki. Przełożyć masę do foremek na muffinki. Piec w 180 stopniach Celsjusza przez ok. 20min. Smacznego!
koktajl: 150g jogurtu zmiksowane z sporą garścią truskawek i łyżeczką syropu daktylowego; w wersji wegańskiej - jogurt sojowy
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ten zapach unoszący się w domu, ten smak... Sama rozkosz! Dziś tego mi było trzeba. Czeka mnie nie małe wyzwanie już z samego rana w szkole, więc energia i szczęście w takiej postaci jak najbardziej mile widziane.
Przyjemnego czwartku! :)
Źródło:http://prettystrawberries.blogspot.com/2014/06/719-naturalne-bananowo-migdaowe.html