Wykonanie
Poranek z muffinkami. Włączam piekarnik i piekę
bananowe muffiny na
mące migdałowej oraz owsianej z dużą ilością pysznych
migdałów oraz
nerkowców . Do tego
gorzka czekolada, która tak przyjemnie rozpuszcza się w środku. Mięciutkie i puszyste, wręcz rozpływające się w ustach. W wersji wegańskiej, bez dodatku
jajka. Można się przekonać, że jest zbędne w tego typu wypiekach. Do tego wypijam koktajl z
truskawek na bazie
jogurtu z
słodyczą syropu daktylowego .
bananowo-
migdałowe muffiny (wegańskie) z
gorzką czekoladą,
nerkowcami oraz
migdałami ;
jogurtowy koktajl z
truskawekbanana-almond muffins (vegan) with dark chocolate, cashew nuts and almonds ; yoghurt strawberry cocktail
Składniki:- 4 łyżki
mąki owsianej- 2 kopiaste łyżki
mąki migdałowej- chlust
mleka sojowego (do uzyskania konsystencji gęstej
śmietany)- 1/3 łyżeczki
proszku do pieczenia- 1/3 łyżeczki
sody oczyszczonej- garść
nerkowców i
migdałów-
gorzka czekoladaBanana dokładnie rozgnieść i połączyć z resztą składników, przy czym
czekoladę dodać na koniec, rozdrabiając ją na mniejsze kawałeczki. Przełożyć masę do foremek na muffinki. Piec w 180 stopniach Celsjusza przez ok. 20min. Smacznego!koktajl: 150g
jogurtu zmiksowane z sporą garścią
truskawek i łyżeczką
syropu daktylowego; w wersji wegańskiej -
jogurt sojowy~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Ten zapach unoszący się w domu, ten smak... Sama rozkosz! Dziś tego mi było trzeba. Czeka mnie nie małe wyzwanie już z samego rana w szkole, więc energia i szczęście w takiej postaci jak najbardziej mile widziane.Przyjemnego czwartku! :)