ßßß Cookit - przepis na 853. delikatne naleśniki i pulchne placuszki!

853. delikatne naleśniki i pulchne placuszki!

nazwa

Wykonanie

Naleśnikuję ! Na comfort food mam ochotę, ale nie dziwię się przy takiej pogodzie. Smażę wegańskie naleśniki z mąki kasztanowej, niezwykle delikatne. Podaje w równie jesiennych smakach - z jogurtowym nadzieniem dyniowo - pomarańczowym doprawionym pumpkin spice, wanilią oraz dosłodzonym syropem daktylowym . W środku chrupiące kawałki ziaren kakaowca . Poza tym, dodaję orzechy włoskie, które głównie kojarzą mi się z jesienią i zimą. Całość oprószam naturalnym kakao . Przyznam, że smakowały wyjątkowo :)
wegańskie kasztanowe naleśniki z dyniowo-pomarańczowym jogurtem sojowym, ziarnem kakaowca oraz orzechami włoskimi
vegan chesnut crepes with pumpkin-orange soy yoghurt, cocoa nibs and walnuts
Składniki:
(wychodzą 3 naleśniki - jednego zjadłam 'na sucho' :D)
- 1/2 szklanki mąki (kasztanowa i owsiana 2:1)
- 1/2 szklanki mleka roślinnego + woda
- łyżeczka mielonego siemienia lnianego
Składniki bardzo dokładnie wymieszać (dolać wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji - niezbyt gęsta, bardziej lejąca się) i na chwilę odstawić. Smażyć cienkie naleśniki na rozgrzanej, natłuszczonej patelni. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!
nadzienie : 2-3 łyżki jogurtu sojowego, 2 łyżki puree dyniowego, sok z 1/2 pomarańczy, pumpkin spice, łyżka syropu daktylowego, mielona wanilia - składniki bardzo dokładnie ze sobą wymieszać i najlepiej wstawić na noc do lodówki.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Jak nie naleśniki to placuszki Wam polecam! Wczoraj smażyłam w zimowych aromatach - wraz z przyprawą korzenną . Do tego dodałam dynię i jogurt sojowy . Tym sposobem powstały....
wegańskie jogurtowo-dyniowe placuszki z przyprawą korzenną podane z tahini
vegan yoghurt-pumpkin pancakes with gingerbread spice and tahini
Składniki:
- 1/2 szkl. mąki (gryczana i kukurydziana)
- 2-3 łyżki jogurtu sojowego
- łyżka puree dyniowego
- łyżeczka syropu daktylowego
- szczypta proszku i sody oczyszczonej
- mleko sojowe (do rozrzedzenia konsystencji)
- pumpkin spice i przyprawa korzenna
- łyżeczka mielonego siemienia lnianego
Wymieszać bardzo dokładnie i smażyć na oleju kokosowym (lub innym), na rozgrzanej patelni. Smacznego!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Dziś najmroźniej. Już wczoraj nie czułam stóp. Wniosek - ciepło się ubrać!? Nieee - bardzoooo ciepło! Zmarzluchem jestem. Jednak cieszy mnie nadchodząca zimna i lubię taką jesień... :)
Miłego dnia!
Źródło:http://prettystrawberries.blogspot.com/2014/10/853-delikatne-nalesniki-i-pulchne.html