Wykonanie
Makowiec zawijany, ciasto bez którego nie wyobrażam sobie Bożego Narodzenia. Niestety, ze względu na dietę wegańską na pewien czas zniknął z naszego świąteczne stołu. W tym roku powrócił z wielkim hukiem, gdyż stworzyłam jego wegańską i bezglutenową wersję . Jeśli tak jak ja kochacie makowiec zawijany, ten przepis jest właśnie dla Was!Moja babcia była znana, zresztą jest do dzisiaj, z wyśmienitego makowca zawijanego . Dopóki miała siłę, robiła go hurtowo na Święta Bożego Narodzenia i obdarowała nim całą rodzinę. Przez całe dzieciństwo do lat nastoletnich myślałam, że istnieje tylko taka wersja makowca. Gdy częstowano mnie innymi, wybrzydzałam i kręciłam nosem, gdyż przecież to, co mi serwują to nie prawdziwy makowiec, a tym niedoścignionym ideałem jest jedynie zawijany mojej babci. Ach... Zawsze miał minimum ciasta, a maksymalna ilość masy makowej, którą babcia robiła sama. Nie było miejsca na pójście na łatwiznę. Zresztą, tą zasadę odziedziczyłam po niej.
Zero gotowców.Odkąd omijam gluten; zresztą, dzisiejsze
mąki pszenne są pozbawione smaku i nie smakują tak, jak kiedyś; to strasznie brakuje mi makowca zawijanego . Chciałam zmierzyć się z nim w zeszłym roku, jednak wygrał strach. Bałam się, że masa ekologicznych,
drogich składników wyląduje w koszu na śmieci. Wymyślanie przepisów to wielkie ryzyko. Wieczne eksperymenty, które nie zawsze kończą się happy endem. Przepisy wegańskie i jednocześnie bezglutenowe są największą rosyjską ruletką. W tym roku jednak postanowiłam postawić wszystko na jedną kartę. I wiecie co...? Wyszło!!!Ta dam!Przedstawiam Was przepis na wegańskiego, bezglutenowego i pozbawionego
cukru MAKOWCA ZAWIJANEGO!...i dodam jeszcze jedno - równie pysznego jak ten, mojej babci. :)
wegański, bezglutenowy( 2 małe rolady lub 1 duża)masa makowa:- 500 g domowej masy makowej --> jak zrobić domową masę
makową- 3 łyżki mielonego
siemienia lnianego- 1/2 szklanki ugotowanej
kaszy jaglanejKaszę jaglaną przekładam do miski, dodaję 2 łyżki masy makowej i całość blenduję.Do masy dodaję pozostałą masę
makową i
siemię lniane. Całość dokładnie mieszam.Jeśli masa makowa jest za mało słodka - dosładzam wedle uznania .ciasto:- 250 g
mąki migdałowej /
migdały zmielone na
mąkę- 200 g
mąki gryczanej- 6 łyżek mielonego lnu- 3 łyżki
oleju kokosowego- 4 łyżeczki kamienia
winnego / bezglutenowego
proszku do pieczenia- 2 łyżeczki
sody oczyszczonej- 2 łyżki
octu winnego- 300 g
mleka roślinnego- 1 łyka pasty waniliowej / ekstraktu
waniliowego / ziarenka z 1
laski wanilii- kilka kropel ekstraktu
migdałowego- 1 łyżka mielonego
cynamonu- 1-2 łyżki
amaretto /
rumu- 2 łyżki
soku pomarańczowego- 100-120 g
syropu klonowego /
syropu z agawy /
mioduW misce mieszam
mąki, len mielony, kamień
winny,
sodę oczyszczoną i
cynamon.W drugie, większej misce mieszam: rozpuszczony
olej kokosowy,
syrop klonowy,
sok pomarańczowy,
amaretto, pastę
waniliową, ekstrakt
migdałowy,
syrop klonowy,
ocet i
mleko.Do mokrych składników dodaję suche i zagniatam ciasto.Przekładam ciasto na oprószoną
mąką gryczaną stolnicę i za pomocą wałka formuję prostokąt o dł. 40 cm i szerokości ok. 33 lub 2 prostokąty o długości 30 i szerokości ok. 25*.Na ciasto wykładam i rozprowadzam masę
makową, zostawiając ok. 2 cm od brzegu. Zwijam jak roladę, a końce mocno sklejam, i jeśli to możliwe podkładam pod spód.Przekładam uformowany makowiec/makowce na papier do pieczenia. Zawijam dwukrotnie, niezbyt ciasno (zostawiam ok. 1 cm luzu - nie więcej!).Makowca/makowce wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160 st. C na 1 h i 10 min - termoobieg.Upieczonemu makowcu
daję ostygnąć, gdyż świeży może się rozpadać. Najlepszy jest na następny dzień. Można go podawać saute lub tak, jak ja zrobiłam, polany
polewą czekoladową i posypany
płatkami migdałów.
polewa czekoladowa:- 2 tabliczki
gorzkiej czekolady (200 g) - min. 70 %
kakao- 120-150 g
mleka roślinnego- szczypta
cynamonu- do posypania:
płatki migdałoweCzekoladę wraz z połową
mleka umieszczam w kąpieli
wodnej. Gdy
czekolada się rozpuści, dodaję
cynamon i mieszam dokładnie, tak by uzyskać jednolitą, lśniącą masę.Cały czas mieszając dodaję pozostałe
mleko, tyle by uzyskać konsystencję gęstej polewy.Za pomocą łyżki, wykładam polewę na ostudzony makowiec/makowce i posypuję
płatkami migdałowymi.Gotowy makowiec odkładam w chłodne miejsce, na ok. 1-2 h, aby
czekolada stężała.Smacznego!