ßßß Cookit - przepis na Makowiec zawijany (bez glutenu, bez cukru)

Makowiec zawijany (bez glutenu, bez cukru)

nazwa

Wykonanie

Makowiec zawijany, ciasto bez którego nie wyobrażam sobie Bożego Narodzenia. Niestety, ze względu na dietę wegańską na pewien czas zniknął z naszego świąteczne stołu. W tym roku powrócił z wielkim hukiem, gdyż stworzyłam jego wegańską i bezglutenową wersję . Jeśli tak jak ja kochacie makowiec zawijany, ten przepis jest właśnie dla Was!
Moja babcia była znana, zresztą jest do dzisiaj, z wyśmienitego makowca zawijanego . Dopóki miała siłę, robiła go hurtowo na Święta Bożego Narodzenia i obdarowała nim całą rodzinę. Przez całe dzieciństwo do lat nastoletnich myślałam, że istnieje tylko taka wersja makowca. Gdy częstowano mnie innymi, wybrzydzałam i kręciłam nosem, gdyż przecież to, co mi serwują to nie prawdziwy makowiec, a tym niedoścignionym ideałem jest jedynie zawijany mojej babci. Ach... Zawsze miał minimum ciasta, a maksymalna ilość masy makowej, którą babcia robiła sama. Nie było miejsca na pójście na łatwiznę. Zresztą, tą zasadę odziedziczyłam po niej. Zero gotowców.
Odkąd omijam gluten; zresztą, dzisiejsze mąki pszenne są pozbawione smaku i nie smakują tak, jak kiedyś; to strasznie brakuje mi makowca zawijanego . Chciałam zmierzyć się z nim w zeszłym roku, jednak wygrał strach. Bałam się, że masa ekologicznych, drogich składników wyląduje w koszu na śmieci. Wymyślanie przepisów to wielkie ryzyko. Wieczne eksperymenty, które nie zawsze kończą się happy endem. Przepisy wegańskie i jednocześnie bezglutenowe są największą rosyjską ruletką. W tym roku jednak postanowiłam postawić wszystko na jedną kartę. I wiecie co...? Wyszło!!!
Ta dam!
Przedstawiam Was przepis na wegańskiego, bezglutenowego i pozbawionego cukru MAKOWCA ZAWIJANEGO!
...i dodam jeszcze jedno - równie pysznego jak ten, mojej babci. :)
wegański, bezglutenowy
( 2 małe rolady lub 1 duża)
masa makowa:
- 500 g domowej masy makowej --> jak zrobić domową masę makową
- 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
Kaszę jaglaną przekładam do miski, dodaję 2 łyżki masy makowej i całość blenduję.
Do masy dodaję pozostałą masę makową i siemię lniane. Całość dokładnie mieszam.
Jeśli masa makowa jest za mało słodka - dosładzam wedle uznania .
ciasto:
- 250 g mąki migdałowej / migdały zmielone na mąkę
- 200 g mąki gryczanej
- 6 łyżek mielonego lnu
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 4 łyżeczki kamienia winnego / bezglutenowego proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki octu winnego
- 300 g mleka roślinnego
- 1 łyka pasty waniliowej / ekstraktu waniliowego / ziarenka z 1 laski wanilii
- kilka kropel ekstraktu migdałowego
- 1 łyżka mielonego cynamonu
- 1-2 łyżki amaretto / rumu
- 2 łyżki soku pomarańczowego
- 100-120 g syropu klonowego / syropu z agawy / miodu
W misce mieszam mąki, len mielony, kamień winny, sodę oczyszczoną i cynamon.
W drugie, większej misce mieszam: rozpuszczony olej kokosowy, syrop klonowy, sok pomarańczowy, amaretto, pastę waniliową, ekstrakt migdałowy, syrop klonowy, ocet i mleko.
Do mokrych składników dodaję suche i zagniatam ciasto.
Przekładam ciasto na oprószoną mąką gryczaną stolnicę i za pomocą wałka formuję prostokąt o dł. 40 cm i szerokości ok. 33 lub 2 prostokąty o długości 30 i szerokości ok. 25*.
Na ciasto wykładam i rozprowadzam masę makową, zostawiając ok. 2 cm od brzegu. Zwijam jak roladę, a końce mocno sklejam, i jeśli to możliwe podkładam pod spód.
Przekładam uformowany makowiec/makowce na papier do pieczenia. Zawijam dwukrotnie, niezbyt ciasno (zostawiam ok. 1 cm luzu - nie więcej!).
Makowca/makowce wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160 st. C na 1 h i 10 min - termoobieg.
Upieczonemu makowcu daję ostygnąć, gdyż świeży może się rozpadać. Najlepszy jest na następny dzień. Można go podawać saute lub tak, jak ja zrobiłam, polany polewą czekoladową i posypany płatkami migdałów.
polewa czekoladowa:
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady (200 g) - min. 70 % kakao
- 120-150 g mleka roślinnego
- szczypta cynamonu
- do posypania: płatki migdałowe
Czekoladę wraz z połową mleka umieszczam w kąpieli wodnej. Gdy czekolada się rozpuści, dodaję cynamon i mieszam dokładnie, tak by uzyskać jednolitą, lśniącą masę.
Cały czas mieszając dodaję pozostałe mleko, tyle by uzyskać konsystencję gęstej polewy.
Za pomocą łyżki, wykładam polewę na ostudzony makowiec/makowce i posypuję płatkami migdałowymi.
Gotowy makowiec odkładam w chłodne miejsce, na ok. 1-2 h, aby czekolada stężała.
Smacznego!
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2015/12/makowiec-zawijany-bez-glutenu-bez-cukru.html