Wykonanie
Makowiec zawijany to tradycyjny wypiek świąteczny. Całkowicie niejadalny dla osób na diecie bezcukrowej czy bezglutenowej. W minione święta Bożego Narodzenia okazało się jednak, że istnieje jego inna wersja! Wersja bez
cukru i bez glutenu! Nie wierzycie?Ja też nie wierzyłam, aż upiekłam i spróbowałam. Nie ukrywam, że bardzo się bałam finalnego efektu - rewelacyjne składniki (nierzadko drogie) mogły wylądować w koszu. Autorka tego przepisu również się tego obawiała, ale zarówno jej test, jak i mój wypadły pomyślnie. Rodzinka się zachwycała, a ja byłam szczęśliwa, że wszystkim równo mogą się uszy trząść - także córci na diecie :)
Składniki:masa makowa500g suchego
maku100g
rodzyneksok z 1/2
pomarańczy3 łyżeczki ekstraktu
migdałowego2 łyżki
rumu1 łyżka
oleju kokosowego1 łyżeczka
cynamonu100g drobno posiekanych
orzechów włoskich100g
płatków migdałowychskórka pomarańczowa z 1 sparzonej
pomarańczy100g pokrojonych suszonych
śliwek6 łyżek
miodu3 łyżki mielonego
siemienia lnianego1/2 szklanki ugotowanej
kaszy jaglanejciasto250g
mąki migdałowej200g
mąki gryczanej6 łyżek mielonego
siemienia lnianego3 łyżki
oleju kokosowego4 łyżeczki bezglutenowego
proszku do pieczenia2 łyżeczki
sody oczyszczonej2 łyżki
octu winnego300g
mleka roślinnegoziarenka z 1
laski waniliikilka kropel ekstraktu
migdałowego1 łyżka mielonego
cynamonu2 łyżki
rumu2 łyżki
soku pomarańczowego100g
mioduSposób przygotowania:
Mak zalej wrzącą
wodą - tak, by go nią przykryć. Przykryj i zostaw na noc. Rano odlej nadmiar
wody i zmiel dwukrotnie. Do powstałej masy dodaj pozostałe składniki.
Kaszę jaglaną wymieszaj z 2 łyżkami masy makowej i zblenduj. Dodaj
siemię lniane i pozostałą masę
makową. Dokładnie wymieszaj. Możesz dosłodzić
miodem.W misce wymieszaj
mąki, siemię,
proszek do pieczenia,
sodę oczyszczoną i
cynamon. W drugiej rozpuszczony
olej kokosowy,
miód, sok, ekstrakt
migdałowy,
ocet,
mleko i ziarenka
wanilii.Do mokrych składników dodaj suche, wymieszaj i zagnieć ciasto. Przełóż je na stolnicę oprószoną
mąką gryczaną i za pomocą wałka uformuj prostokąt o długości 40 cm i szerokości ok. 25 cm.Na ciasto wyłóż i rozprowadź masę
makową zostawiając 2 cm od brzegu.
Zwiń roladę, a końce mocno
sklej. Przełóż makowca na papier do pieczenia i zawiń dwukrotnie pozostawiając ok. 1 cm luzu.Makowiec piecz w 160 st. z termoobiegiem ok. 60-70 minut. Po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia. Najlepiej się kroi wychłodzony w lodówce.