Wykonanie

Święta, święta.... i po urlopie :) Długo mnie nie było, ale wracam z pysznym pasztetem.Podobnie jak w przypadku rosołu dobrze by było, aby ten składał się z minimum dwóch gatunków
mięs...Mój składa się z
trzech:
mięsa wieprzowego,
królika oraz
kaczki.Proporcja na 2 duże lub 3 małe keksówki.

- ok. 1,5 kilograma
mięsa ( u mnie
łopatka wieprzowa- ok. 60 dag, skoki
królika i
filet z kaczki)- 40 dag surowego brzucha wieprzowego (
surowy boczek)- 50 dag
wątroby wieprzowej ( lub tyle samo drobiowej)- 2 suche
kajzerki- 2 duże
marchewki lub 3 małe- 1
pietruszka- 1 mała
cebula- 2 ząbki
czosnku- 5
jajek- 2
liście laurowe- 3
ziela angielskie- 1 łyżka
pieprzu mielonego- 1 łyżka
majeranku- 1 łyżeczka
gałki muszkatołowej- 1 łyżka +
sól do smaku
Mięso( +
boczek ) zalać
wodą. Dodać 1
marchewkę,
pietruszkę,
cebulę,
czosnek,
liść laurowy,
ziele angielskie i 1 łyżkę
soli. Gotować do miękkości*. Na ostatnie 10 minut gotowania do wrzącego
wywaru z
mięsem dodać oczyszczoną wątrobę ( ma się zaparzyć a nie ugotować ). Gotowe
mięso wyłowić z
wywaru, wystudzić. W zimnym rosole namoczyć suche
bułki.
Mięso, wątrobę,
bułki, warzywa z
wywaru + surową**
marchewkę zmielić.Dodać
przyprawy,
jajka w całości oraz
sól do smaku. Wyrobić na jednolitą masę. Przelać do keksówek. Piec 45-50 minut w 180 'C.* jeżeli dysponujecie szybkowarem gotowanie zajmie Wam ok. 35 minut.** dodatek
surowej marchewki powoduje, że pasztet nie jest suchy