ßßß Cookit - przepis na Muffiny szpinakowo-fasolowe

Muffiny szpinakowo-fasolowe

nazwa

Wykonanie

Te wytrawne muffinki zdecydowanie urzekają swoim kolorem. Kiedy za oknem coraz częściej bywa szaro, warto przygotowywać potrawy, które nie tylko smakiem, ale i wyglądem rozpogodzą nasz dzień. Te babeczki są pięknie zielone, smaczne i dodatkowo zdrowe. Połączenie fasoli i sezamu przemyconego w wybranym dziś przeze mnie oleju to bardzo trafny duet. Polecam :) .
Składniki na 6 babeczek:
· 100 g fasoli piękny Jaś
· 1 jajko
· 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
· 2 łyżki oleju sezamowego
· pół łyżeczki soli
· 2 łyżki mleczka kokosowego
· 3 pomidorki koktajlowe
· garść świeżego szpinaku
- ulubione przyprawy do smaku- np. sproszkowana ostra papryka, chilli, suszony tymianek
Fasolę moczymy przez noc w wodzie. Następnie gotujemy do miękkości i miksujemy z mleczkiem kokosowym i olejem sezamowym na gładką masę. Dodajemy jajko, proszek, szpinak, wybrane przyprawy i sól i całość ponownie dokładnie blendujemy. Masę wykładamy do foremek na muffinki wyłożonych papierowymi wkładkami. Pośrodku babeczki układamy połówkę pomidorka koktajlowego. Babeczki pieczemy ok. 35 minut, temp. 180 stopni. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2015/10/muffiny-szpinakowo-fasolowe.html