Wykonanie
Te wytrawne muffinki zdecydowanie urzekają swoim kolorem. Kiedy za oknem coraz częściej bywa szaro, warto przygotowywać potrawy, które nie tylko smakiem, ale i wyglądem rozpogodzą nasz dzień. Te babeczki są pięknie zielone, smaczne i dodatkowo zdrowe. Połączenie
fasoli i
sezamu przemyconego w wybranym dziś przeze mnie
oleju to bardzo
trafny duet. Polecam :) .Składniki na 6 babeczek:· 100 g
fasoli piękny Jaś· 1
jajko· 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia· 2 łyżki
oleju sezamowego· pół łyżeczki
soli· 2 łyżki
mleczka kokosowego· 3
pomidorki koktajlowe· garść
świeżego szpinaku- ulubione
przyprawy do smaku- np. sproszkowana
ostra papryka,
chilli, suszony
tymianekFasolę moczymy przez noc w wodzie. Następnie gotujemy do miękkości i miksujemy z
mleczkiem kokosowym i
olejem sezamowym na gładką masę. Dodajemy
jajko, proszek,
szpinak, wybrane
przyprawy i
sól i całość ponownie dokładnie blendujemy. Masę wykładamy do foremek na muffinki wyłożonych papierowymi wkładkami. Pośrodku babeczki układamy połówkę
pomidorka koktajlowego. Babeczki pieczemy ok. 35 minut, temp. 180 stopni. Smacznego!