Wykonanie

Żyję na tym świecie przeszło 30 lat. I jeszcze do niedawna nie
jadłam omletu na wytrawnie. Pamiętam, że jako dziecko babcia zabierała mnie i brata do swojej przyjaciółki i tam dostawaliśmy tyle omletów z
dżemem póki nie powiedzieliśmy dość :)))A teraz? Moje obecnie ukochane to te z
papryką i
awokado. A jeszcze do tego jak
szynka serrano jest w domu to mmmmmmmmm! Polecam!Składniki na
śniadaniowy omlet dla 1 osoby:2
jajka (
żółtka oddzielnie od
białek)szczypta
soli3 czubate łyżeczki
mąkimlekoulubione dodatki (na zdjęciu jest niecała połówka
awokado i pół
papryki)
Żółtka wymieszać z
mąką. Następnie po odrobinie dodawać tyle
mleka, żeby masa była konsystencji gęstej
śmietany (jakieś 6 łyżeczek mi wchodzi).
Białka ubić z
solą na sztywną pianę, dodać do nich masę z
żółtek, delikatnie, ale dokładnie wymieszać.Na patelni rozgrzać odrobinę
oleju rzepakowego. Włożyć masę jajeczną i wyrównać. Jak na powierzchni omleta zaczną się robić dziury (od pękających pęcherzyków powietrza) - poukładać na nim dodatki.
Łopatką sprawdzać jak wygląda spód omleta - jak jest już ładnie jasno brązowy - przenieść omlet na talerz, odwrócić na niego patelnię, a następnie szybkim ruchem przerzucić na nią omlet dodatkami na dół i chwilę go smażyć.Gotowy omlet można posmarować np. ajwarem - pycha!

Tak powinien wyglądać omlet gotowy do przewrócenia