Wykonanie
Lubicie słodkie śniadania ? Ja uwielbiam ! Omlet na słodko jest u mnie na 2 miejscu (zaraz po
kaszy jaglanej). Szybko, prosto, smacznie, zdrowo. Gwarantuję Wam, że będzie delikatny, puszysty i
biszkoptowy. Dodatki możecie dowolnie modyfikować:
owoce,
dżemy,
masło orzechowe,
jogurt naturalny - na co tylko Wam przyjdzie ochota.Rano muszę być bardzo zorganizowana - jestem mega śpiochem i każda minuta o poranku jest dla mnie na wagę złota. Podczas gdy robię makijaż ubijam
białka. Kiedy ścielę łóżko, omlet jest już na patelni. Wszystko musi grać jak w zegarku :) A Wam jak mija przygotowanie do pracy / szkoły ? Jest szaleństwo, czy wszystko odbywa się pomału, zgodnie z harmonogramem ?
Przepis na 1 omlet (patelnia o średnicy 8 cm):-> 2
białka-> 2
żółtka-> 2 łyżki
mąki pełnoziarnistej-> szczypta
soliZasada jest prosta: na 1
jajko - 1 łyżka
mąki.Tak więc: oddzielamy
białka od
żółtek. Do
białek dodajemy szczyptę
soli i miksujemy na sztywną pianę. Dodajemy
żółtka i ubijamy dalej. Do masy jajecznej dodajemy
mąkę i delikatnie mieszamy. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy z ulubionymi dodatkami :)