Wykonanie

I u mnie znowu pierogi! :) Jednak tym razem w całkiem innej odsłonie. Ze
szpinakiem i
ricottą w
ostrym sosie pomidorowym. Takie danie idealnie nadaje się na uroczystą kolację lub obiad. Wczoraj aż pokusiłam się o dokładkę... :-)Składniki:ciasto na pierogi:2 szkl
mąki pszennej 480 (ja użyłam
mąki szymanowskiej, ciasto wyszło idealne)4 łyżki
olejuwodafarsz:450 g rozdrobnionego
szpinaku (użyłam mrożonego)250 g
sera ricotta4 ząbki
czosnku100 g
parmezanu1
jajkosól,
pieprzczosnek niedźwiedzi3 łyżki
masłasos:500 ml passaty pomidorowej (
ziołowej)250 ml soku z
pomidorów3 łyżki
koncentratu pomidorowego1 łyżka
majeranku1 łyżka
ziół prowansalskich1 łyżeczka
tymianku2 łyżeczki
ostrej papryki chili1 łyżka
octu1 łyżka
cukrusól i
pieprz1.
Mąkę przesypujemy na stolnicę i stopniowo dodajemy wrzącą (!)
wodę wymieszaną z
olejem. Ciasto dokładnie wyrabiamy. Ilość
wody zależna jest od stopnia chłonności
mąki. Ciasto musi być elastyczne i miękkie, a po rozciągnięciu nie może od razu wysychać. Ciasta nie możemy wyrabiać zbyt długo - inaczej po ugotowaniu będzie twarde.2. Na patelni roztapiamy
masło, dodajemy
szpinak i dusimy tak długo, aż wyparuje z niego cała
woda.
Parmezan ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do
szpinaku dodajemy
ser parmezan,
ricottę,
jajko i
przyprawy. Całość bardzo dokładnie mieszamy, a następnie studzimy w lodówce.3. Część ciasta odkrawamy i chowamy do woreczka jednorazowego, a resztę wałkujemy na cienki placek. Szklanką lub foremką wykrawamy kółka, nakładamy po łyżce farszu i zlepiamy w pierożki. Tak samo postępujemy z pozostałą częścią ciasta.4. Do dużego garnka wlewamy
wodę i trochę
oleju. Gdy zawrze, wrzucamy do niej pierogi i od momentu zagotowania trzymamy na ogniu jeszcze ok 1 minuty. Za pomocą łyżki cedzakowej wyciągamy pierogi i studzimy na talerzach.5. Do rondla wlewamy passatę
pomidorową,
sok pomidorowy, dodajemy koncentrat i wszystkie
przyprawy. Sos gotujemy ok 10 minut na wolnym ogniu.6. Pierogi przed podaniem polewamy
sosem pomidorowym.SMACZNEGO :-)

