ßßß Cookit - przepis na Dorada po grecku z sosem tzatziki

Dorada po grecku z sosem tzatziki

nazwa

Wykonanie

Nową książka Lidla " Ryby Są Super" możecie zdobyć zbierając naklejki za zakupy w sieci sklepów Lidl.
Każda z poprzednich książek cieszyła się dużą popularnością bo są świetnie wydane i z super inspiracjami kulinarnymi.
Jako, że u mnie ryb jest mało to świetna dla mnie pozycja, żeby nauczyć się je przyrządzać :)
Na pierwszy ogień poszedł przepis Doroty Wellman na Doradę po grecku. W oryginale jest przygotowana na grillu, ja oczywiście zrobiłem rybę na parze :) I troszkę zmodyfikowałem przepis, z użyciem produktów, które miałem akurat w domu.
Składniki :
2 dorady
1 cytryna
tymianek
2 garście roszponki
1 ogórek
2 ząbki czosnku
180g jogurtu naturalnego greckiego
2 łyżki oliwy z oliwek
sok z 1/2 cytryny
Przyprawy :
oregano
pieprz czarny
sól
Doradę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i delikatnie nacinamy.
W środku doprawiamy pieprzem czarnym i oregano. Nadziewamy cząstkami cytryn i świeżym tymiankiem.
Na folię aluminiową wlewamy oliwę z oliwek i obtaczamy w niej rybę. Zawijamy folię i wkładamy dorady do parowaru na 1 i 2 poziom.
Włączamy urządzenie na 23 minuty.
Sos Tzatziki
Ogórka myjemy, obieramy, kroimy wzdłuż na pół i łyżeczką pozbywamy się gniazd nasiennych.
Ścieramy go na tarce o grubych oczkach. Na tarce o mniejszych oczkach ścieramy ząbki czosnku.
Ogórka solimy i kiedy po paru minutach puści wodę, odcedzamy ją i dodajemy do ogórka jogurt naturalny grecki, oliwę z oliwek, sok z połowy cytryny i starty czosnek.
Sos tzatziki doprawiamy pieprzem czarnym i solą.
Roszponkę myjemy i osuszamy, po czym układamy na talerz.
Po wyłączeniu się parowaru rybę delikatnie wyjmujemy z folii i układamy na roszponkę.
Czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak się udało. Zachęcam także do zbierania naklejek, książka jest świetna i naprawdę warto ją mieć :)
Pozdrawiam i smacznego.
Adam
Źródło:http://parowarfaceta.blogspot.com/2015/12/dorada-po-grecku-z-sosem-tzatziki.html