Wykonanie
Istnieje wiele sposobów na zrobienie tej kanapki, jednak najczęściej podstawowym składnikiem są
pomidory i
bazylia. Nie trzeba chyba zgadywać, że to danie pochodzi z Włoch. Nie wiadomo dokładnie, w którym rejonie narodziła się bruchetta. Lecz wiadome jest, że bruchetta była początkowo daniem rolników. Robotnicy spędzali wiele godzin w
polu. W czasie przerw opali
chleb nad ogniem i przyprawiali
oliwą i
solą.Składniki:-
bagietka lub
chleb- 5
pomidorów drobno pokrojonych-
cebula pokrojona w kostkę- 3 ząbki
czosnku-
ser mozzarella- łyżeczka
oregano- łyżeczka
bazyli- szczypta
soli- szczypta
pieprzu- 3 łyżki
oleju rzepakowgoPrzygotowanie:
Pomidory,
cebulę oraz
czosnek wkładamy do miski. Przyprawiamy
solą,
pieprzem,
oregano,
bazylią. Całość polewamy
olejem rzepakowym i mieszamy ze sobą.Piekarnik nagrzewamy na 200 stopni.
Bagietkę lub
chleb kroimy i układamy na blaszce. Wkładamy do piekarnika i opiekamy do momentu aż uzyskają złoty kolor.Mieszankę
pomidorową układamy na każdej grzance oraz posypujemy
serem. Ponownie wkładamy grzanki do piekarnika na około 2 minuty.