Wykonanie
Pachnące, gorące, wyśmienite danie jednogarnkowe - leczo z
kabaczkiem i
dynią. Idealne na jesienne, chłodne dni, cudownie rozgrzewające i łatwe w przygotowaniu. Do mojego leczo z
kabaczkiem postanowiłam dodać
dynię, której mam pod dostatkiem, a która idealnie się sprawdziła w tym daniu i całość smakuje świetnie. (
Dynia zresztą super pasuje do wielu dań gulaszowych, ciekawy przepis na jedno z nich znajdziecie tu, zajrzyjcie koniecznie :)A wracając do tematu, nie musicie trzymać się ściśle przepisu, leczo ma to do siebie, że można bez większego uszczerbku dla jego smaku pozmieniać jego dodatkowe składniki, ważne by
papryka i
pomidory (w tym wypadku również
kabaczek) grały główną rolę, resztę można fajnie modyfikować :) Pokombinujecie również z
przyprawami, może wymyślicie swoją mieszankę, która idealnie sprawdzi się w Waszym leczo. Ja od lat dodaję suszone
przyprawy, które nieźle podkręcają smak dania, a czasem nawet zaostrzam je odrobina
chili :) Bardzo polecam :)SKŁADNIKI (na duży garnek, dla 4 osób):3 łyżki
oliwy2 średnie
wędzone kiełbasy dobrej jakości (około 300 g)2 duże
cebule1 mała
dynia - u mnie hokkaido - (około 450 g ze skórką)1 średniej wielkości
kabaczek (około 700 g)3-4 kolorowe
papryki150 g
pieczarek400 g
pomidorów2 szklanki
wody lub
bulionu (opcjonalnie)3/4 łyżeczki suszonej
bazylii1/2 łyżeczki suszonego
majeranku1/2 łyżeczki suszonego
tymianku1/3 łyżeczki
ostrej papryki1 łyżeczki
słodkiej papryki1 łyżeczka wędzonej
papryki4 czubate łyżeczki
koncentratu pomidorowego (można pominąć)1,5 łyżeczki
brązowego cukrusol i
pieprz do smaku1 łyżeczka
masłaWYKONANIE:W garnku z grubszym dnem rozgrzej
oliwę i podsmaż na niej pokrojoną w półplasterki
kiełbasę. Następnie dodaj
cebulę i zeszklij ją razem z
kiełbasą. Dodaj pokrojoną w większą kostkę
dynię (hokkaido wraz ze skórką) i poszatkowany lub stary na tarce
czosnek, zamieszaj i smaż całość około 8-10 minut . Teraz dorzuć pokrojoną w kostkę
paprykę i talarki
pieczarek, smaż całość kolejne 4-5 minut. Po tym czasie dorzuć
kabaczka pokrojonego w większą kostkę (uprzednio obierz go ze skórki i wydrąż miękki środek wraz z pestkami),
pomidory sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę oraz opcjonalnie (jeśli leczo będzie za geste) dolej
wodę lub
bulion, i jeśli chcesz dołóż
koncentrat pomidorowy (ja dodałam). Wsyp wszystkie
przyprawy i dołóż 1 łyżeczkę
masła, i gotuj całość do miękkości wszystkich warzyw . W razie konieczności ponownie
posól i popierz. Gotowe! Smacznego!