ßßß Cookit - przepis na Bułeczki cynamonowo czekoladowe

Bułeczki cynamonowo czekoladowe

nazwa

Wykonanie

Na pyszne cynamonowe bułeczki zawsze jest pora. Te dzisiejsze dodatkowo wzbogaciłam groszkiem z gorzkiej czekolady. A czekolada i cynamon, to idealne polaczenie. Na koniec upieczone już bułeczki polukrowałam moim ulubionym lukrem cytrynowym, który ciekawie przełamywał ich słodycz.
Najlepsze są upieczeniu, choć równie dobrze obronią się na drugi dzień.
Bułeczki upiekłam w ramach akcji „Wypiekanie na śniadanie”. Przepis pochodzi z książki Erica Lanlarda Czekolada. Zmniejszyłam ilość składników o połowę i wyszło mi 18 średnich ślimaczków.
Bułeczki wyszły pyszne, puszyste i aromatyczne. Równie dobrze pracowało się z ciastem. Niestety nie dodałam pasty waniliowej, bo jej po prostu nie miałam.
Polecam.
Składniki na 18 bułeczek:
Na ciasto
250ml ciepłego mleka
70g drobnego cukru
20g świeżych drożdży
100g stopionego, wystudzonego masła
2 łyżeczki pasty waniliowej(nie dodałam)
2 jaja
250g mąki pszennej
250g mąki manitoba lub innej z dużą zawartością białka na nadzienie:
50g gorzkiej czekolady( u mnie groszek czekoladowy)
60g stopionego i wystudzonego masła
80g ciemnego cukru muscovado
2 łyżki cynamonu
Do posmarowania bułeczek:
1 jajko
1 łyżka mleka na lukier:
¾ szklanki cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
( należy wyjąć je z lodówki około 2 h przed przystąpieniem do przygotowywania ciasta)
Obie mąki przesiewamy.
Drożdże kruszymy do pól szklanki ciepłego mleka. Dodajemy łyżkę maki i łyżeczkę cukru. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.
Wyrośnięte drożdże dodajemy do usypanej na stolnicy maki i dodajemy resztę składników. Ciasto wyrabiamy ręcznie przez kilka minut, powinno być lśniące i łatwo odchodzić od ręki.
Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 1 , 5 h.
Przygotowujemy nadzienie. Do miseczki wlewamy wystudzone stopione masło, cukier oraz cynamon. Mieszamy na gładką, łatwą do rozsmarowania pastę.
Wyrośnięte ciasto lekko zagniatamy, aby uwolnić znajdujące się w nim powietrze.
Wykładamy na oprószony mąką blat. Rozwałkowujemy na prostokąt o grubości 5mm i wymiarach 30x55cm.
Na powierzchni ciasta łyżką lub łopatką rozsmarowujmy nadzienie. Równomiernie posypujemy czekoladowym groszkiem. Zawijamy ciasto w roladę, nie rozciągając go, zaczynając od dłuższego boku.
Kroimy ostrym nożem na plastry o grubości 3,5cm( ja użyłam woskowanej nici dentystycznej, która świetnie się tu sprawdza). Ślimaczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowujemy 4 cm odstępy. Odstawiamy na 30 minut do napuszenia. Przed pieczeniem smarujemy bułeczki jajkiem rozmąconym z mlekiem.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy 20/25 minut.
Przygotowujemy lukier. W miseczce mieszamy cukier puder i przefiltrowany sok z cytryny. Ucieramy na lukier. Smarujemy bułeczki zaraz po upieczeniu i odstawiamy do ostygnięcia.
Razem ze mną wypiekały:
Źródło:http://miacucina-sofieta.blogspot.com/2015/11/bueczki-cynamonowo-czekoladowe.html