ßßß Cookit - przepis na Oponki drożdżowe vel American doughnuts :)

Oponki drożdżowe vel American doughnuts :)

nazwa

Wykonanie

Wielkimi krokami zbliża się "Tłusty Czwartek", dlatego moja propozycja to oponki drożdżowe. Czas ich przygotowania nieco jest dłuższy od zwykłych robionych na proszku do pieczenia, ale za to te w smaku przypominają amerykańskie doughnutsy. Uwielbiam właśnie takie..., zjadałam jeszcze cieple :) Bazowałam na przepisie ze strony " kotlet tv ".
Składniki:
380 g mąki pszennej (ja użyłam typ 550),
7 g drożdży,
180 ml mleka (ciepłego mleka),
53 g cukru,
3 łyżki masła,
1 jajko,
Polewa:
1/2 tabliczki czekolady białej,
3 kostki gorzkiej czekolady,
Wszystkie składniki wsypać do miski i połączyć ze sobą, następnie wyrabiać ok. 5 minut. Ciasto odłożyć do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny - powinno podwoić swoją objętość, a żeby nie wyschło najlepiej przykryć miskę folią spożywczą robiąc kilka dziurek i na to położyć ściereczkę. Po tym czasie ciasto delikatnie przerobić, rozwałkować na grubość ok. 0,5-1 cm i wycinać kółeczka, najpierw większą szklanką, później mniejszą. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Smażyć na rozgrzanym oleju w temp. 180 ° C. Ja smażę na kuchni indukcyjnej na mocy 7. Piekę na rumiano i upieczone odkładam na ręcznik papierowy do odsączenia nadmiaru tłuszczu.
Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej i zanurzamy nasze oponki. Połowę jednak zrobiłam klasycznie z cukrem pudrem.
Źródło:http://delicioustitbits.blogspot.com/2014/02/oponki-drozdzowe-vel-american-doughnuts.html