ßßß Cookit - przepis na Pieczona dynia z occie

Pieczona dynia z occie

nazwa

Wykonanie

Pamiętam z dzieciństwa jedyne danie z dynią czyli dynię w occie i muszę przyznać, że nie należało ono do moich ulubionych. Mnóstwo lat upłynęło za nim dynia weszła na stałe do mojego domowego menu. Dynia w occie i nie tylko stała się jednym z przysmaków. Dzisiaj proponuję dynię w zalewie octowej według mojego smaku. W tym przepisie z dyni użyłam pieczonej dyni, którą doprawiłam nieco egzotycznie. Bardzo lubię dynię i chyba dlatego, że zawsze piekę ją w piekarniku. Smak dyni jest wtedy ewidentny. Dynia w occie to idealny dodatek do mięsa na gorąco jak i na zimno. Jeden słoiczek schowałam oczywiście na święta.
Pieczona dynia z occie
Składniki:
1 kg dyni, Crown prince
¼ łyżeczki kminu rzymskiego
¼ łyżeczki kolendry
2 łyżki oliwy
sól
Zalewa octowa
½ l wody
100 ml winnego octu
5 łyżek trzcinowego cukru
5 kapsułek kardamonu
laska cynamonu
2 cm świeżego imbiru
5 goździków
szczypta soli
Oczyść dynię z pestek, odkrój miękkie części, pokrój na mniejsze kawałki i wyłóż na blachę do pieczenia. Posyp przyprawami, solą i skrop oliwą. Piecz w piekarniku nastawionym na 180ºC przez 25 minut. W międzyczasie zagotuj zalewę z przyprawami i octem. Odstaw na 10 minut. Przełóż dynię do słoików i wlej lekko przestudzoną zalewę. Zakręć słoiki i przechowuj w lodówce.
Polecane przepisy
Drożdżowe rogale maślano dyniowe
Bułeczki cynamonowe z dyniowym nadzieniem
Aromatyczne chutney z dynii
Aromatyczne lassi dyniowe, spróbuj!
Źródło:http://codojedzenia.pl/pieczona-dynia-z-occie