Wykonanie
Pamiętam z dzieciństwa jedyne danie z
dynią czyli
dynię w occie i muszę przyznać, że nie należało ono do moich ulubionych. Mnóstwo lat upłynęło za nim
dynia weszła na stałe do mojego domowego menu.
Dynia w occie i nie tylko stała się jednym z przysmaków. Dzisiaj proponuję
dynię w zalewie octowej według mojego smaku. W tym przepisie z dyni użyłam pieczonej dyni, którą doprawiłam nieco egzotycznie. Bardzo lubię
dynię i chyba dlatego, że zawsze piekę ją w piekarniku. Smak dyni jest wtedy ewidentny.
Dynia w occie to idealny dodatek do
mięsa na gorąco jak i na zimno. Jeden słoiczek schowałam oczywiście na święta.

Pieczona
dynia z occieSkładniki:1 kg dyni, Crown prince¼ łyżeczki
kminu rzymskiego¼ łyżeczki
kolendry2 łyżki
oliwysólZalewa octowa½ l
wody100 ml
winnego octu5 łyżek
trzcinowego cukru5 kapsułek
kardamonulaska
cynamonu2 cm świeżego
imbiru5
goździkówszczypta
soliOczyść
dynię z pestek, odkrój miękkie części, pokrój na mniejsze kawałki i wyłóż na blachę do pieczenia. Posyp
przyprawami,
solą i
skrop oliwą. Piecz w piekarniku nastawionym na 180ºC przez 25 minut. W międzyczasie zagotuj zalewę z
przyprawami i
octem. Odstaw na 10 minut. Przełóż
dynię do słoików i wlej lekko przestudzoną zalewę. Zakręć słoiki i przechowuj w lodówce.Polecane przepisy
Drożdżowe rogale maślano dynioweBułeczki
cynamonowe z
dyniowym nadzieniemAromatyczne chutney z
dyniiAromatyczne lassi
dyniowe, spróbuj!