ßßß Cookit - przepis na Jak zrobić naan z patelni

Jak zrobić naan z patelni

nazwa

Wykonanie

Naan to pieczywo wywodzące się z hinduskiej kuchni. Bardzo lubię chlebek naan do przeróżnych curry i ostrych sosów. Cechą charakterystyczną naan jest to że do jego wyrobu dodaje się jogurt. Upieczone na patelni placki polera się rozpuszczonym masłem, a ponadto chlebek dekoruje się świeżą kolendrą. Do naan dodaje się również czarnuszkę.
Dzisiejszy przepis na naan to naan pieczony na patelni. Wiadomo w Indiach piecze się taki chleb w specjalnym piecu, więc w naszych warunkach patelnia jest niezastąpiona. Oczywiście chlebek naan można upiec w piekarniku.
Naan piekłam pod pokrywką. Bąble powietrza tworzące się na powierzchni chleba sprawiają, że chleb jest puszysty i upieczony w środku.
Składniki: na 10 naan
700 g pszenej mąki
25 g świeżych drożdży
150 – 200 ml ciepłej wody
1 łyżka miodu
250 ml greckiego jogurtu, u mnie 10% tłuszczu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 czubata łyżka czarnuszki
2 łyżeczki soli
Rozpuść drożdże z miodem w ciepłej wodzie. Do naczynia lub jak u mnie w misy robota wsyp mąkę, dodaj jogurt, proszek do pieczenia, sól, czarnuszkę i rozpuszczone drożdże. Wyrób dosyć lepkie ciasto ale odchodzące od brzegów naczynia. Pozostaw do wyrośnięcia na 40 minut. Wyrośnięte ciasto podziel na 10 porcji, uformuj kule i cieńko rozwałkuj. Piecz chleb na suchej, rozgrzanej patelni przez 2 minuty pod przykrywką. Następnie odwróć chleb na drugą stronę i piecz jeszcze przez minutę. Upieczony chleb polej rozpuszczonym masłem i posyp posiekaną kolendrą.
Naan smakuję najlepiej jak jest ciepły. Naan można zamrozić. Przy rozmnażaniu owiń naan w folię i włóż do rozgrzanego piekarnika na 15 minut. Chleb będzie jak świeżo upieczony.
Polecane przepisy
Puszysty naan z czarnuszką
Naan na zakwasie
Podpłomyki naan z masłem czosnkowym
Puris nadziewane soczewicą
Curry vindaloo czyli ocet i czosnek
Źródło:http://codojedzenia.pl/jak-zrobic-naan-z-patelni