ßßß
Składniki: na 10 naan700 g pszenej mąki25 g świeżych drożdży150 – 200 ml ciepłej wody1 łyżka miodu250 ml greckiego jogurtu, u mnie 10% tłuszczu1 łyżeczka proszku do pieczenia1 czubata łyżka czarnuszki2 łyżeczki soli

Rozpuść drożdże z miodem w ciepłej wodzie. Do naczynia lub jak u mnie w misy robota wsyp mąkę, dodaj jogurt, proszek do pieczenia, sól, czarnuszkę i rozpuszczone drożdże. Wyrób dosyć lepkie ciasto ale odchodzące od brzegów naczynia. Pozostaw do wyrośnięcia na 40 minut. Wyrośnięte ciasto podziel na 10 porcji, uformuj kule i cieńko rozwałkuj. Piecz chleb na suchej, rozgrzanej patelni przez 2 minuty pod przykrywką. Następnie odwróć chleb na drugą stronę i piecz jeszcze przez minutę. Upieczony chleb polej rozpuszczonym masłem i posyp posiekaną kolendrą.Naan smakuję najlepiej jak jest ciepły. Naan można zamrozić. Przy rozmnażaniu owiń naan w folię i włóż do rozgrzanego piekarnika na 15 minut. Chleb będzie jak świeżo upieczony.Polecane przepisyPuszysty naan z czarnuszkąNaan na zakwasiePodpłomyki naan z masłem czosnkowymPuris nadziewane soczewicąCurry vindaloo czyli ocet i czosnek