Wykonanie
Naan to
pieczywo wywodzące się z hinduskiej kuchni. Bardzo lubię chlebek naan do przeróżnych
curry i ostrych
sosów. Cechą charakterystyczną naan jest to że do jego wyrobu dodaje się
jogurt. Upieczone na patelni placki polera się rozpuszczonym
masłem, a ponadto chlebek dekoruje się świeżą
kolendrą. Do naan dodaje się również
czarnuszkę.Dzisiejszy przepis na naan to naan pieczony na patelni. Wiadomo w Indiach piecze się taki
chleb w specjalnym piecu, więc w naszych warunkach patelnia jest niezastąpiona. Oczywiście chlebek naan można upiec w piekarniku.Naan piekłam pod pokrywką. Bąble powietrza tworzące się na powierzchni
chleba sprawiają, że
chleb jest puszysty i upieczony w środku.
Składniki: na 10 naan700 g
pszenej mąki25 g świeżych
drożdży150 – 200 ml ciepłej
wody1 łyżka
miodu250 ml
greckiego jogurtu, u mnie 10% tłuszczu1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 czubata łyżka
czarnuszki2 łyżeczki
soliRozpuść
drożdże z
miodem w ciepłej wodzie. Do naczynia lub jak u mnie w misy robota wsyp
mąkę, dodaj
jogurt,
proszek do pieczenia,
sól,
czarnuszkę i rozpuszczone
drożdże. Wyrób dosyć lepkie ciasto ale odchodzące od brzegów naczynia. Pozostaw do wyrośnięcia na 40 minut. Wyrośnięte ciasto podziel na 10 porcji, uformuj kule i cieńko rozwałkuj. Piecz
chleb na suchej, rozgrzanej patelni przez 2 minuty pod przykrywką. Następnie odwróć
chleb na drugą stronę i piecz jeszcze przez minutę. Upieczony
chleb polej rozpuszczonym
masłem i posyp posiekaną
kolendrą.Naan smakuję najlepiej jak jest ciepły. Naan można zamrozić. Przy rozmnażaniu
owiń naan w folię i włóż do rozgrzanego piekarnika na 15 minut.
Chleb będzie jak świeżo upieczony.Polecane przepisyPuszysty naan z
czarnuszkąNaan na zakwasiePodpłomyki naan z
masłem czosnkowymPuris nadziewane
soczewicąCurry vindaloo czyli
ocet i
czosnek