Wykonanie
Składniki16 porcjiSpód:220 g
masła3/4 szklanki
cukru pudru2 szklanki
mąkiszczypta
soliKrem:300 g
gorzkiej czekolady180 ml
śmietanki kremówki 30%Oraz:4
bananyPrzygotowaniePrzygotować formę na tartę o średnicy 27 - 28 cm (np. z wyjmowanym dnem). Spód:
Masło pokroić na kawałeczki i ocieplić w temp. pokojowej. Dodać
cukier puder i utrzeć na puszysty i jasny krem (ok. 7 minut). Następnie dodać
mąkę oraz
sól i miksować przez kilkanaście sekund aż składniki zaczną łączyć się w większe kawałki. Połączyć je w kulę (w razie potrzeby oprószyć dłonie w
mące), rozpłaszczyć ją i zawinąć w folię, włożyć do lodówki na 1 godzinę.Ciasto wyjąć z lodówki i wyłożyć nim spód i boki formy. Ciasto na spodzie wielokrotnie podziurkować widelcem. Wstawić do lodówki.Piekarnik nagrzać do 190 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Krem: do garnka wlać 4 łyżki
wody i włożyć połamaną na kosteczki
czekoladę. Cały czas mieszając drewnianą łyżką podgrzewać na małym ogniu aż
czekolada będzie już w połowie roztopiona. Wlać
śmietankę i nie przerywając mieszania podgrzewać na małym ogniu aż
czekolada się roztopi i połączy ze
śmietanką w jednolitą gęstą masę.Wyjąć formę z lodówki i ułożyć na cieście plasterki
bananów, jeden obok drugiego. Zalać masą
czekoladową i wstawić do piekarnika. Piec przez 20 minut . Następnie wyjąć i studzić przez ok. 2 godziny.Propozycja podania
lody śmietankowe /
bita śmietana /
owoce jagodowe:
maliny,
truskawki,
jeżyny