ßßß Cookit - przepis na Tarta czekoladowa z bananami

Tarta czekoladowa z bananami

nazwa

Wykonanie

Składniki
16 porcji
Spód:
220 g masła
3/4 szklanki cukru pudru
2 szklanki mąki
szczypta soli
Krem:
300 g gorzkiej czekolady
180 ml śmietanki kremówki 30%
Oraz:
4 banany
Przygotowanie
Przygotować formę na tartę o średnicy 27 - 28 cm (np. z wyjmowanym dnem). Spód: Masło pokroić na kawałeczki i ocieplić w temp. pokojowej. Dodać cukier puder i utrzeć na puszysty i jasny krem (ok. 7 minut). Następnie dodać mąkę oraz sól i miksować przez kilkanaście sekund aż składniki zaczną łączyć się w większe kawałki. Połączyć je w kulę (w razie potrzeby oprószyć dłonie w mące), rozpłaszczyć ją i zawinąć w folię, włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Ciasto wyjąć z lodówki i wyłożyć nim spód i boki formy. Ciasto na spodzie wielokrotnie podziurkować widelcem. Wstawić do lodówki.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Krem: do garnka wlać 4 łyżki wody i włożyć połamaną na kosteczki czekoladę. Cały czas mieszając drewnianą łyżką podgrzewać na małym ogniu aż czekolada będzie już w połowie roztopiona. Wlać śmietankę i nie przerywając mieszania podgrzewać na małym ogniu aż czekolada się roztopi i połączy ze śmietanką w jednolitą gęstą masę.
Wyjąć formę z lodówki i ułożyć na cieście plasterki bananów, jeden obok drugiego. Zalać masą czekoladową i wstawić do piekarnika. Piec przez 20 minut . Następnie wyjąć i studzić przez ok. 2 godziny.
Propozycja podania
lody śmietankowe / bita śmietana / owoce jagodowe: maliny, truskawki, jeżyny
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/przepis/tarta-czekoladowa-z-bananami