Wykonanie
Składniki4 porcje100 g
gorzkiej czekolady50 g
masła + do posmarowania foremek2
jajka4 łyżki
cukrumała szczypta
soli1 łyżka
mąki + do posypania foremekDo podania:
cukier puder, oraz np. gałka
lodów waniliowych, świeże
owoce -
truskawki i
maliny (w zimie
owoce w
syropie)PrzygotowaniePiekarnik nagrzać do 200 stopni C. Cztery foremki wysmarować dokładnie
masłem i oprószyć
mąką (nadmiar wysypać). Foremki postawić na blaszce do pieczenia.
Czekoladę połamać na kosteczki i rozpuścić razem z
masłem w kąpieli
wodnej (lub w mikrofalówce uważając aby temp. nie była za wysoka i aby
czekolada się nie zwarzyła), wymieszać na gładką masę.
Jajka wbić do miski, dodać
cukier i
sól i krótko zmiksować mikserem lub rozkłócić rózgą (trzepaczką) na jednolitą masę, nie ubijać.Dodać
mąkę i wymieszać rózgą lub krótko zmiksować. Dodać roztopioną masę
czekoladową i wymieszać rózgą lub mikserem na małych obrotach na jednolitą masę.Wlać ją do przygotowanych foremek * i wstawić do piekarnika. Piec przez 8-9 minut (masa nieco urośnie, będzie ścięta po bokach i na wierzchu, ale w środku będzie płynna).Wyjąć z piekarnika, odczekać 1-2 minuty, obkroić delikatnie nożem przy obręczy i wyłożyć na talerzyki. Udekorować
cukrem pudrem.Wskazówki* tak przygotowaną masę można wstawić do lodówki (lekko przykryć folią spożywczą) i trzymać do 8 godzin. Wyjąć z lodówki na 30 minut przed pieczeniem lub piec fondant przez 1 minutę dłużej.