ßßß Cookit - przepis na Sernikobrownie na pożegnanie

Sernikobrownie na pożegnanie

nazwa

Wykonanie

Żegnam się z Wami, bo chwilowo znikam. Nie na zawsze , jednak będzie to nieco dłuższa chwila, bo wyjazd 3-tygoniowy. Otóż spełnia się jedno z moich największych marzeń i spędzę je w Nowym Jorku :D Żeby nie zniknąć zupełnie z kulinarnej blogosfery wrzucę w międzyczasie kilka przepisów, które uzbierały mi się w pierwszym tygodniu wakacji, jednak jeśli chodzi o czytanie i komentowanie mogę być nieco mniej aktywna( choć pewne wieczorami nie będę mogła się powstrzymać i jednak tutaj zajrzę). Za to w sierpniu mam nadzieje wrócić wypoczęta, pełna wrażeń i (przede wszystkim) nowych pomysłów i inspiracji.
***
Ponieważ moje pożegnanie zbiega się z pożegnaniem sezonu truskawkowego, dodaję przepis na sernikobrownie z tymi owocami. Pojawiało się ostatnio na blogach dość często i wcale się nie dziwię bo to jedno z najpyszniejszych ciast jakie zdarzyło mi się jeść. A odchodzące w zapomnienie truskawki z powodzeniem można zastąpić malinami.
Przepis wypatrzony u Canette (+ moje modyfikacje)
Składniki( na dużą blachę 35x25)
-250 g gorzkiej czekolady
-230 g masła
-7 jajek
-130 g cukru muscovado
-240 g cukru pudru
-130 g mąki( u mnie 50 g zwykłej pszennej i 80 g pełnoziarnistej)
- 900 g masy sernikowej( u mnie President Śmietankowy)
-aromat waniliowy
-pokrojone truskawki( lub maliny)
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej( można po prostu pokruszyć od miseczki włożyć na chwilę do mikrofali), odstawić do przestygnięcia. Masło otrzeć z cukrem muscovado i połową cukru pudru, dodać 4 jajka. Gdy składniki się połączą, wlać czekoladę, na końcu ubijania dodać mąkę. 2/3 masy wlać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia
W dużej misce utrzeć ser, pozostałe jajka, cukier puder i kilka kropel aromatu- do uzyskania gładkiej konsystencji, przelać na warstwę czekoladową. Następnie przy pomocy łyżki rozsmarować na wierzchu pozostałą części masy czekoladowej, udekorować pokrojonymi owocami.
Piec godzinę w 170 stopniach, po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić ciasto w środku do ostygnięcia
Źródło:http://walnut-kitchen.blogspot.com/2012/07/sernikobrownie-na-pozegnanie.html