Wykonanie
Tort
bezowy chociaż z przepisu mojego wykonany całkowicie przez mojego
męża. I to właśnie on będzie autorem dzisiejszego wpisu. Ja mam dzisiaj zasłużone wolne.Gdy widzę, jak ona codziennie krząta się po kuchni.
Potem wszystko pieczołowicie ustawia na
stole i pstryka
serię zdjęć jestem wręcz zazdrosny. Widzę, że gotowanie i zdjęcia pochłaniają ją do reszty. Nie widzi wtedy całego świata. Talerzyki, deski, obrusy i całe to układanie jedzenie zajmuje jej coraz mniej czasu. Pstrykanie fotek to kolejne 15 minut. Wieczorami w ciszy zasiada do komputera i wszystko co zrobiła danego dnia uwiecznia na tym blogu. W skupieniu pisze posty, przepisy i obrabia zdjęcia. Dla mnie to po prostu czysta pasja.Przepis jej. Zdjęcia zrobiła ona. Poukładała do zdjęć również ona. Ja za to zrobiłem zakupy, upiekłem, ukręciłem kremy i ubiłem
śmietanę. To i tak więcej niż pozwala mi zrobić w kuchni każdego szarego dnia……A! No i kupiłem jej wreszcie tą szprycę!
Składniki:6
białek –
białka, które nie zostały zużyte to innych ciast odkładamy do jednego pojemnika i mrozimy. Rozmrażamy je w lodówce bardzo powoli (najlepiej przez noc)8 łyżek
cukru pudru lub drobnego
cukru do wypiekówszczypta
soliBiałka z
solą ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy
cukier i ubijamy do momentu aż wzięty w place nie będzie wyczuwalny. Przekładamy do szprycy i na papierze do pieczenia wyciskamy szprycą
okręgi (teraz już wiem, że powinny być wcześniej obrysowane na papierze aby oba były równej wielkości – jakby to miało jakikolwiek wpływ na smak, ale kazała mi to dopisać). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 st przez około 60 minut. Co jakiś czas przewietrzamy piekarnik.Można również zrobić kilka dekoracyjnych bezików.Składniki na czerwony krem:pół szklanki mrożonych
malin – lub innych
owoców np
truskawek200-250g
mascarponekilka łyżek
cukru pudruWszystkie składniki wkładamy do malaksera. Miksujemy aż powstanie krem. Układamy go na pierwszym
bezowym blacie. Przykrywamy drugim.Składniki na
bitą śmietanę:300g (duży kubek)
śmietany 30%5-6 łyżek
cukru pudruŚmietanę ubijamy na sztywno w trakcie dosypując
cukier. Uważamy, żeby
śmietany nie przebić, żeby nie oddzieliła się
serwatka. Układamy na drugim blacie
bezowym. Na wierzch układamy małe
beziki do dekoracji.