Wykonanie
Czasem nabieramy ochoty na coś słodkiego. Czasem nie mamy składników, czasem nam się nie chce. Ostatnio na facebook;u
pisałam, że mam ochotę na pavlova ale nie miałam
bitej śmietany. Miałam więc wybór albo rezygnuję ze słodkości albo kombinuję.Postanowiłam więc pokombinować. Wykorzystałam przepis na tort
bezowy . Nie miałam w domu
śmietany ale postanowiłam sobie to jakoś ominąć.Składniki na
bezy:6
białek –
białka, które nie zostały zużyte to innych ciast odkładamy do jednego pojemnika i mrozimy. Rozmrażamy je w lodówce bardzo powoli (najlepiej przez noc)8 łyżek
cukru pudru lub drobnego
cukru do wypiekówszczypta
soliBiałka z
solą ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy
cukier i ubijamy do momentu aż wzięty w place nie będzie wyczuwalny. Przekładamy do szprycy i na papierze do pieczenia wyciskamy szprycą
okręgi o średnicy około 7-10cm. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 st przez około 60 minut (do momentu aż będą brązowieć). Co jakiś czas przewietrzamy piekarnik.Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika a następnie na kratce.pół szklanki mrożonych
truskawek (opcjonalnie można użyć innych
owoców np
malin)200-250g
mascarponekilka łyżek
cukru pudruWszystkie składniki wkładamy do malaksera. Miksujemy aż powstanie krem. Układamy go na wierzchu bezików.