Składniki na 5 porcji:Beza:5 białek jaj¾ szklanki cukru1 opakowanie cukru wanilinowegoszczypta soliKrem:serekmascarpone 250 g1 żółtko2 pełne łyżki cukru pudruWykończenie:1 duża pomarańcza lub inne owoce np. truskawkiSposób przygotowania:Beza:Białka oddzielić od żółtek. Następnie ubić białka na sztywną pianę mikserem.Dodać cukier, cukier wanilinowy, szczyptę soli i dalej ubijać na zmniejszonych obrotach miksera aż piana będzie gęsta i błyszcząca.Piekarnik rozgrzać do 120°C. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie nakładać delikatnie pianę za pomocą łyżki tworząc ciekawe, finezyjne kształty. Na jedną bezę przypada około 3 łyżki stołowe ubitej piany. Wstawić bezy do piekarnika i piec przez około 30 minut bez termoobiegu, następnie zmniejszyć temperaturę do 100 °C i suszyć bezy jeszcze przez 45 minut.Po upieczeniu wyjąć bezy z piekarnika i odstawić do przestygnięcia na około 2 godziny.Krem mascarpone:Serekmascarpone wymieszać w misce wraz z cukrem pudrem oraz żółtkiem - około 3 minuty za pomocą miksera.Dekoracja:Bezę udekorować owocami o lekko kwaśnym posmaku, który zrównoważy słodki smak kremu. Mogą być to pomarańcze, mandarynki, kiwi bądź truskawki.