ßßß Cookit - przepis na Beza z mascarpone

Beza z mascarpone

nazwa

Wykonanie

Składniki na 5 porcji:
Beza:
5 białek jaj
¾ szklanki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
szczypta soli
Krem:
serek mascarpone 250 g
1 żółtko
2 pełne łyżki cukru pudru
Wykończenie:
1 duża pomarańcza lub inne owoce np. truskawki
Sposób przygotowania:
Beza:
Białka oddzielić od żółtek. Następnie ubić białka na sztywną pianę mikserem.
Dodać cukier, cukier wanilinowy, szczyptę soli i dalej ubijać na zmniejszonych obrotach miksera aż piana będzie gęsta i błyszcząca.
Piekarnik rozgrzać do 120°C. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie nakładać delikatnie pianę za pomocą łyżki tworząc ciekawe, finezyjne kształty. Na jedną bezę przypada około 3 łyżki stołowe ubitej piany. Wstawić bezy do piekarnika i piec przez około 30 minut bez termoobiegu, następnie zmniejszyć temperaturę do 100 °C i suszyć bezy jeszcze przez 45 minut.
Po upieczeniu wyjąć bezy z piekarnika i odstawić do przestygnięcia na około 2 godziny.
Krem mascarpone:
Serek mascarpone wymieszać w misce wraz z cukrem pudrem oraz żółtkiem - około 3 minuty za pomocą miksera.
Dekoracja:
Bezę udekorować owocami o lekko kwaśnym posmaku, który zrównoważy słodki smak kremu. Mogą być to pomarańcze, mandarynki, kiwi bądź truskawki.
Źródło:http://www.gotowaniezestylem.pl/przepis_beza-z-mascarpone.html