Wykonanie
Witam Was!Jakie są według Was idealne desery na gorący, letni dzień?Moim ulubionym od niedawna jest Pavlova.
Słodka, delikatna, chrupka
beza, puszysta
bita śmietana i słodkie
owoce.Kwintesencja dla sprawienia przyjemności duszy i podniebienia!Chyba nie muszę Was przekonywać? :-) Pawłowa to świetny deser!Zapraszam!Składniki:3
białka175 g
cukru kryształu (może być też puder)*1 łyżka
soku z cytryny1 łyżka
skrobi ziemniaczanejszczypta
soliśmietana kremówka (200 ml)
serek mascarpone (125 g)
cukier pudertruskawki lub inne sezonowe
owocelistki
mięty lub
melisy*używając
cukru kryształu, może się on lekko skarmelizować lub pozostać w płynnej formie, więc takiego płynu nie trzeba się obawiać.Wykonanie:
Białka ubijamy na bardzo sztywną pianę ze szczyptą
soli,
białek nie można "przebić" więc należy je ubijać aż masa nie będzie wypadać po obróceniu miski.Następnie dodajmy po łyżce
cukier i miksujemy.
Na sam koniec dodajemy
sok z cytryny i
skrobię, ponownie miksujemy. Masa powinna być szkląca się i bardzo sztywna.
Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg o takiej wielkości jaką chcemy
mieć naszą
bezę. Wykładamy
bezę na papier i formujemy jej kształt, może być płaska i postrzępiona lub wysoka i gładka, na środku robimy niewielkie wgłębienie, gdzie ułożymy później
śmietanę.Technik pieczenia
bezy jest kilka - ja moją piekłam początkowo przez 5 minut w 180 st., następnie suszyłam ją około 2 godzin w 100 st. przy lekko uchylonym piekarniku.
Beza powinna być twarda i chrupka. Po uderzeniu łyżką powinna pękać.
Pavlovą studzimy, dekorujemy ubitą
śmietaną z
mascarpone i
cukrem pudrem i dekorujemy
owocami i
miętą.
Smacznego!