ßßß Cookit - przepis na Marynat do mięs z grilla

Marynat do mięs z grilla

nazwa

Wykonanie

Składniki
na około 1 kg mięsa
np. 4 steki wołowe "New York" lub 4 steki jagnięce lub 2 polędwiczki wieprzowe lub 1 polędwica wołowa
1/2 szklanki dobrego octu balsamicznego
2/3 szklanki oliwy z oliwek extra virgin
2 długie gałązki świeżego rozmarynu, oderwane listki
3 duże ząbki czosnku w łupinkach, przekrojone wzdłuż i rozgniecione
1 łyżka płynnego miodu
sól morska i świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie
Mięso pokroić w grube plastry (około 3 cm). Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. W dużym (niemetalowym) pojemniku wymieszać oliwę z oliwek, ocet balsamiczny rozmaryn i czosnek. Włożyć mięso i dokładnie wymieszać z marynatą, uciskając dłońmi. Włożyć do lodówki na całą noc lub minimum 3 godziny.
Mięso wyjąć z marynaty i ułożyć na bardzo dobrze rozgrzanym grillu. Grillować przez około 2 minuty z każdej strony. W trakcie grillowania posmarować mięso resztą marynaty wymieszanej z miodem.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/przepis/marynat-do-mies-z-grilla