ßßß Cookit - przepis na Karmelizowane młode warzywa

Karmelizowane młode warzywa

nazwa

Wykonanie

Pin It
Karmelizowane młode warzywa. czyli marchewka, ziemniaki i czosnek. Wszystko smażone i duszone w miodzie i occie balsamicznym. Idealne jako dodatek do mięsa, ale równie dobrze mogą też nam posłużyć jako ciepła letnia przekąska. Warzyw nie podlewałam wodą, gdy je przykryjemy, będą się gotowały w parze, która się wytworzy.
Czas przygotowania: 30 minut
Proporcje dla 3-4 osób
Składniki:
1 pęczek młodej marchewki
1000 g małych młodych ziemniaków
1 główka czosnku
4 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka płynnego miodu
gruba sól morska
pieprz
2-3 gałązki rozmarynu
olej do smażenia
Wykonanie:
Warzywa dokładnie myjemy i kroimy na pół. Ząbki czosnku rozgniatamy nożem, nie obieramy ich ze skórki.
Na dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy warzywa, czosnek i delikatnie solimy, przez 5 minut wszystko razem przesmażamy. Wlewamy ocet i miód i smażymy przez chwilę, po czym zmniejszamy ogień, warzywa pieprzymy, układamy gałązki rozmarynu i dokładnie przykrywamy. Raz na jakiś czas potrząsamy patelnią, aby warzywa równomiernie się gotowały.
Po około 20 minutach warzywa powinny być miękkie.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2015/06/karmelizowane-mlode-warzywa.html