Wykonanie
Pin It
Karmelizowane
młode warzywa. czyli
marchewka,
ziemniaki i
czosnek. Wszystko smażone i duszone w miodzie i occie balsamicznym. Idealne jako dodatek do
mięsa, ale równie dobrze mogą też nam posłużyć jako ciepła letnia przekąska. Warzyw nie podlewałam
wodą, gdy je przykryjemy, będą się gotowały w parze, która się wytworzy.
Czas przygotowania: 30 minutProporcje dla 3-4 osóbSkładniki:1 pęczek
młodej marchewki1000 g małych
młodych ziemniaków1 główka
czosnku4 łyżki
octu balsamicznego1 łyżka płynnego
miodugruba
sól morskapieprz2-3 gałązki
rozmarynuolej do smażenia
Wykonanie:Warzywa dokładnie myjemy i kroimy na pół. Ząbki
czosnku rozgniatamy nożem, nie obieramy ich ze skórki.Na dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy warzywa,
czosnek i delikatnie solimy, przez 5 minut wszystko razem przesmażamy. Wlewamy
ocet i
miód i smażymy przez chwilę, po czym zmniejszamy ogień, warzywa
pieprzymy, układamy gałązki
rozmarynu i dokładnie przykrywamy. Raz na jakiś czas potrząsamy patelnią, aby warzywa równomiernie się gotowały.Po około 20 minutach warzywa powinny być miękkie.