Wykonanie
Ziemniaki posypane mieszanką z
kurkumy,
czosnku i
pieprzu kajeńskiego. Upieczone, miękkie w środku, z lekko chrupiącą skórką. Pyszne. Nie tylko jako dodatek do obiadu, ale również jako samodzielna przekąska zjedzona na przykład na kolację np z
naturalnym jogurtem jako dipem.
600 g
młodych ziemniaków, ze skórką, umytych2 łyżeczki
oleju1/2 łyżeczki
kurkumy1 łyżeczka
pieprzu kajeńskiego1 ząbek
czosnku, zmiażdżony
Ziemniaki kroimy na połówki lub ćwiartki, w zależności od wielkości
ziemniaków, przekładamy do dużej miski. Dodajemy
olej i pozostałe składniki, dokładnie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 200 st C,
ziemniaki wykładamy na blachę i pieczemy ok 30 minut, aż
ziemniaki będą miękkie.