ßßß Cookit - przepis na Pieczone buraki

Pieczone buraki

nazwa

Wykonanie

Buraki pieczone w piekarniku z dodatkiem oliwy, miodu, octu balsamicznego i aromatycznych przypraw. Podawane z fetą lub jako dodatek do dań mięsnych.
Składniki:
3 średniej wielkości buraki
1 cebula
4-5 ząbków czosnku
Składniki na marynatę:
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżeczka miodu
4 łyżki oliwy extra vergine
1/3 łyżeczki soli morskiej
1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
1/3 łyżeczki suszonego oregano
1/3 łyżeczki suszonej bazylii
¼ łyżeczki suszonego rozmarynu
Wykonanie:
Piekarnik nastawiamy na 180 st. C.
Buraki obieramy ze skóry, kroimy na ćwiartki, a następnie jeszcze na mniejsze części. Czosnek i cebulę obieramy, cebulę kroimy na ósemki. Odstawiamy.
W większej misce mieszamy wszystkie składniki na marynatę, wyrzucamy pocięte buraczki, cebulę i czosnek, mieszamy. Obtaczane w marynacie warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy na ok. 1 ½ godziny do piekarnika. Po godzinie buraczki przykrywamy folią aluminiową.
Buraki podajemy na ciepło do mięs lub w formie sałatki z fetą.
Smacznego!
Źródło:http://www.kawaiczekolada.pl/pieczone-buraki