Buraki pieczone w piekarniku z dodatkiem oliwy, miodu, octu balsamicznego i aromatycznych przypraw. Podawane z fetą lub jako dodatek do dań mięsnych.Składniki:3 średniej wielkości buraki1 cebula4-5 ząbków czosnkuSkładniki na marynatę:1 łyżka octu balsamicznego1 łyżeczka miodu4 łyżki oliwy extra vergine1/3 łyżeczki soli morskiej1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu1/3 łyżeczki suszonego oregano1/3 łyżeczki suszonej bazylii¼ łyżeczki suszonego rozmarynuWykonanie:Piekarnik nastawiamy na 180 st. C.Buraki obieramy ze skóry, kroimy na ćwiartki, a następnie jeszcze na mniejsze części. Czosnek i cebulę obieramy, cebulę kroimy na ósemki. Odstawiamy.W większej misce mieszamy wszystkie składniki na marynatę, wyrzucamy pocięte buraczki, cebulę i czosnek, mieszamy. Obtaczane w marynacie warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy na ok. 1 ½ godziny do piekarnika. Po godzinie buraczki przykrywamy folią aluminiową.Buraki podajemy na ciepło do mięs lub w formie sałatki z fetą.Smacznego!