Wykonanie
Pieczone
buraki w aromatycznej marynacie … świetne, jako dodatek do
mięs i sałatek … same, jako przekąska również dobrze smakuję
Składniki:4 średniej wielkości
burakiSkładniki na marynatę:½ szklanki czerwonego,
wytrawnego wina1 łyżka
octu balsamicznego1 łyżeczka
miodu4 łyżki
oliwy extra vergine1/3 łyżeczki
soli morskiej1/3 łyżeczki świeżo zmielonego
pieprzu1/2 łyżeczki suszonej
bazylii1/2 łyżeczki
suszonego oreganoWykonanie:Piekarnik nastawiamy na 180 st. C.
Buraki obieramy ze skóry, kroimy na ćwiartki, a następnie jeszcze na mniejsze części.W większej misce mieszamy wszystkie składniki na marynatę, wyrzucamy pocięte
buraczki, mieszamy. Obtaczane w marynacie warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego (razem z marynatą) i wstawiamy na ok. 1 ½ godziny do piekarnika. Po godzinie
buraczki przykrywamy folią aluminiową.
Buraki podajemy na ciepło do
mięs lub jako składnik sałatek.Smacznego!