ßßß Cookit - przepis na Pieczone buraki w czerwonym winie

Pieczone buraki w czerwonym winie

nazwa

Wykonanie

Pieczone buraki w aromatycznej marynacie … świetne, jako dodatek do mięs i sałatek … same, jako przekąska również dobrze smakuję
Składniki:
4 średniej wielkości buraki
Składniki na marynatę:
½ szklanki czerwonego, wytrawnego wina
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżeczka miodu
4 łyżki oliwy extra vergine
1/3 łyżeczki soli morskiej
1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
1/2 łyżeczki suszonego oregano
Wykonanie:
Piekarnik nastawiamy na 180 st. C.
Buraki obieramy ze skóry, kroimy na ćwiartki, a następnie jeszcze na mniejsze części.
W większej misce mieszamy wszystkie składniki na marynatę, wyrzucamy pocięte buraczki, mieszamy. Obtaczane w marynacie warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego (razem z marynatą) i wstawiamy na ok. 1 ½ godziny do piekarnika. Po godzinie buraczki przykrywamy folią aluminiową.
Buraki podajemy na ciepło do mięs lub jako składnik sałatek.
Smacznego!
Źródło:http://www.kawaiczekolada.pl/pieczone-buraki-w-czerwonym-winie