ßßß Cookit - przepis na Carpaccio z pieczonych buraków z kozim serem

Carpaccio z pieczonych buraków z kozim serem

nazwa

Wykonanie

Polecam na przystawkę carpaccio z pieczonych buraków z kozim serem w połączeniu z wyborną oliwą z pierwszego tłoczenia, ciemnym octem balsamicznym, miodem wielokwiatowym oraz uprażonym sezamem.
Zapraszam.
Składniki:
4 buraki (u mnie typ podłużny)
1 kozi ser Président (rolada)
uprażony sezam
sól morska
pieprz świeżo mielony
miód wielokwiatowy
oliwa z pierwszego tłoczenia (u mnie BIO)
ocet balsamiczny ciemny
Wykonanie:
Buraki opłukać, przełożyć do folii do pieczenia, zapiąć, ułożyć w żaroodpornym naczyniu i piec około 1 godziny i 15 minut, w zależności od pieca przy 210 stopniach. Po wystudzeniu, obrać ze skóry, a następnie pokroić w cienkie plastry. Ułożyć je na półmisku, a pomiędzy kawałki cudownego i aksamitnego koziego sera Président. Lekko oprószyć solą morską, pieprzem, skropić oliwą, ciemnym octem balsamicznym i miodem. Na koniec przyozdobić uprażonym sezamem oraz świeżymi liśćmi mięty.
Smacznego.
Źródło:http://wino-francja-kuchnia.blogspot.com/2014/09/carpaccio-z-pieczonych-burakow-z-kozim.html