Składniki2 porcje1 - 2 miękkie, upieczone czerwone buraczki1 kulka mozzarelli di bufala lub zwykłej + 2 łyżki śmietanki kremówki1 łyżka zielonego pieprzugarść bazyliiWinegret:3 łyżki oliwy extra verginesól morska i świeżo zmielony pieprz1 łyżka soku z cytryny1 łyżka mioduPrzygotowanieBuraczki obrać i pokroić na cieniutkie plasterki (można to zrobić obieraczką do warzyw lub melakserem). Mozzarellę pokroić na plasterki, zwykłą mozzarellę wymieszać ze śmietanką kremówką. Posypać solą morską. Przygotować winegret i wymieszać go z pokruszonym lub roztartym w moździerzu zielonym pieprzem. Na talerzach układać plasterki buraczków na przemian z mozzarellą i bazylią, polać winegretem. Można podawać z grzankami lub jako dodatek do innej potrawy.WskazówkiNajlepiej od razu upiec więcej buraczków i wykorzystywać do różnych dań z pieczonymi buraczkami . Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Buraczki (najlepiej niezbyt duże) myjemy i zawijamy każdy oddzielnie w kawałek folii aluminiowej. Kładziemy na blaszce i pieczemy do miękkości przez około 1 godzinę lub dłużej w zależności od wielkości buraczków. Gdy będą miękkie, obieramy ze skórki i kroimy na kawałki.